Bezmalo pola godine najavljivano raspoređivanje misije EU na Kosovu i Metohiji trebalo bi da počne danas – zvanično od ponoći, a formalno od jutra, potvrđeno je Danasu u sedištu Euleksa u Prištini. Euleks bi, prema ranijim najavama, na sever Pokrajine trebalo da prvog dana pošalje 100-ak službenika.

Predstavnici vladajuće koalicije u Srbiji pozdravljaju dolazak Euleska, Priština je uzdržana, a Savet ministara EU, kako javljaju agencije, ocenio je juče na sastanku u Briselu da na Kosovu ostaju veliki izazovi, poput jačanja vladavine prava, zaštite Srba, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ginter Glozer, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, izjavio je juče u Briselu, uoči početka dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, da će Nemačka u Euleksu učestvovati sa 100 policajaca i 25 civilnih savetnika, koji bi trebalo da budu stacionirni na Kosovu do kraja godine. Glozer kaže da Brisel ima pozitivne signale, i iz Prištine i iz Beograda, da će obe zemlje podržati tu misiju“.

Lamberto Zanijer, šef Unmika, tokom jučerašnje posete Islamskoj zajednici Kosova, najavio je da će Misija UN na Kosovu od danas biti „potpuno drugačija nego što je bila od dolaska 1999“.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači juče, zbog praznika Kurban-bajrama nisu hteli da komentarišu početak razmeštanja Euleksa. Nedžat Daci, predsednik Demokratskog saveza Dardanije i bivši predsednik privremene Skupštine Kosova, izjavio je da „Euleks treba da bude svestan da je dobrodošao na Kosovu, samo ako poštuje Ustav Kosova, jer će u suprotnom biti misija koja se neće razlikovati od Unmika“.

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje, smatra da je Euleks „pogrešna investicija“, jer se kao statusno neutralna misija EU protivi nezavisnosti Kosova. Kurti tvrdi da „Euleks proizlazi iz Rezolucije 1244, ima izvršnu snagu i ne služi dobrobiti Kosova“.

– Svim građanima Kosova, a naravno i albanskom stanovništvu i Srbima poručujem da je Euleks u skladu s odlukom SB UN i da će imati statusnu neutralnost kao bitnu karakteristiku – poručila je Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

Ona je istakla da je „jako važno što Euleks neće primenjivati Ahtisarijev plan, odnosno da će biti poštovana Rezolucija 1244“, što znači da je „Kosovo deo Srbije“.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže da „posle sednice SB i jednoglasne odluke po pitanju šest tačaka Srbija nema više razloga da bude protiv Euleksa“. Iako je donedavno bilo tvrdnji da je u paketu s Euleksom i šest tačaka koje bi trebalo da obezbede opstanak Srba na KiM, Ivanovićje, kako prenosi KiM radio iz Čaglavice, rekao da je taj sporazum „samo načelno dogovoren i da ga tek treba razraditi“.

On ističe da je dogovoreno da „Euleks sprovodi Unmikove uredbe, a tamo gde nešto nije regulisano, Unmik je dužan da to reguliše i donese uredbu“. Prema njegovim rečima, Unmik će se povući kad „Euleks rasporedi svih 2.000 ljudi“, a Srbija će sarađivati s misijom EU jer su „pitanja policije, pravosuđa i carine, veoma važna za bezbednost i opstanak Srba na KiM“. On očekuje da će na severu i u srpskim mestima na KiM „Euleks u početku biti prisutan u simboličnom broju“.

 

 

Odbor za KiM se nije sastajao

„Od kako je donedavni predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Borislav Pelević, zbog promene stranke, podneo ostavku, Odbor se nije sastajao, tako da nije ni razmatrao raspoređivanje Euleksa u Pokrajini“, kaže za Danas Dejan Radenković, član Odbora iz SPS.

Upitan da komentariše najave američkih zvaničnika da misija EU neće biti neutralna i da je njen mandat sprovođenje kosovskih zakona i ustava, donetih na osnovu Ahtisarijevog plana, Radenkovićtvrdi da je to način da se umire kosovski Albanci, a da srpska strana veruje u garancije da će Euleks delovati u okviru Rezolucije 1244 SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari