Razmisliti o Balkanskoj federaciji

Ostavite komentar


  1. "Ako Evropljani nemaju dovoljno svojih problema – nek integrišu Balkan, takođe i ako vi ovde nemate dovoljno problema, integrišete se u EU", rekao je Fridman i upitao "šta će, zaboga Crna Gora u NATO"? Sta ce jednoj maloj drzavi podrska NATO saveza i Amerike, pita se ovaj analiticar. Ako je neko mislio da takvih analitickih bisera ima samo kod nas, onda je bio u zabludi. Ovaj gospodin predlaze federaciju baalkanskih drzava. Federacija je bila nemoguca i pre 27 godina kada yu republike nisu imale nezavisnost, a kamoli sada. Moguc je ekonomski savez ovih drzava i to samo u okvirima i uz podrsku EU. Na zalost, situacija na Balkanu je takva, da bi bez prisustva EU i NATO, automatski izbio sukob, svih sa svima…

  2. Treba pokušati samo sa labavom konfederacijom slabih država pod okriljem EU i USA. Kasnije stvoriti Balkaniju…

  3. Kakva je to glupost, o kakvom ujedinjenju pricate? Pa, ideja Aleksandra ujedinitelja je od Srbije vodece zemlje dovela, naravno uz pomoc aktera posle njega, da raspada ne samo ideje, Jugoslavije, vec i Srbije. Sta sa ovom novom gluposcu oko unija darinskih ili bilo kakvih hocete?

  4. Prateci nekih dvadesetak godina analize Stratfora,rezultat njegovih procena je na nivou oko 50%.Nemoguca je Balkanska federacija osim silom.A to onda ne bi bilo to.

  5. Ali ne… kod nas je keramicar direktor bezbednosti, Zorana Mihajlovic, koja ne zna ni kako se pravi npr. beton, ili asfalt ministar infrastrukture, itd…

  6. Ideja je dobra jer sve drzavice su osiromasile. I Svajcarska je konfederacija vec vise od 500 godina. Samo bih primetio da treba ujediniti samo juznoslovenske zemljice gde je jezik srpskohrvatski a to je vec 20-tak miliona stanovnika. Ne svida mi se samo sto sagovornik smatra da to treba uraditi da bi se oduprlo Rusiji i priklonilo SAD a za Albaniju to vec ne vazi jer Turska je vazna i treba joj se prikloniti. To ne treba raditi da bi se zauzela strana nego iz sopstvenih ekonomskih i kulturno-socijalnih interesa. A NATO – pa kome jos koristi uopste?

  7. I Ameri imaju svoj Radune, DV Stankovice i ostale "analliticare" A i ovaj Jeremic sto ih privodi se dokazao kao politicar i kao analiticar, gospodin jedva 5%

  8. Ukoliko se NATO posmatra kao vojni savez, onda je interes svake manje države, pa i Crne Gore, da se stavi pod njegov kišobran. Time se dobija stabilna sigurnost, koja je neophodna za razvoj. To je jasno svakom studentu. Srbija bi trebala isto. Balkanska konfederacija/federacija? Može ali samo pod pokroviteljstvom SAD-a.

  9. Da li smo mi toliko retardirani ili ne shvatamo svetske tokove vladavine pa ce ponovo da pravimo ono sto smo imali dok se nisu umesali oni koji ponovo zagovaraju federaciju…pa sa kim federaciju, Kosovo-deo Srbije, Crna Gora-zabila nam noz u ledja i crnogorci nas mrze vise nego Hitlera…ako ga uopste i mrze, Bosnom-koja zagovara samo unitarnu BiH, Makedonije- sta sa njima, treba nam jos milion gladnih usta ili da siptari udju na mala vrata i zavladaju vecim delom juga Srbije nego sto danas vladaju….Treba debelo razmisliti, raspisati referendum pa nek narod odluci, ali to bi bilo previse demokratski i kosilo bi se sa politikom nase patokratsko bratijse drzave….

  10. Још је Тито на почетку маштао о уједињеном Балкану, под њим, наравно. Ту маштарију сад има и титић (Вучић).
    Балкан је подручје које се неће ујединити док свет не постане једна држава.
    Србија би требало да с е бави собом и да мења овај охлократски систем, систем владавине некомпетентне олоши.

  11. Nezaposleno lice sa Menhnetna, izvesni Vuk Jeremic, ponovo trazi bilo kakvo zaposlenje u drzavnoj sluzbi. Posto je jasno da nema fakultetsku diplomu, niti zanimanje, niti poziv, niti je uspeo kao takav da se zaposli bilo gde, onda pokusava da zavara srpsku javnost tako sto placa strane govornike. Uzred, CIRSD je njegova privatna firma u kojoj je jedini zaposleni njegova supruga, pa ko voli….

  12. zorane nije on ne zaposlen.udba ga je poslala na školovanje,i on radi za nju.inače ovde su sve tzv.ne vladine organizacije,sve do jene udbaške.u srbiji koju su komunisti opljačkali,pošten čovek nema para ni za autobus do beograda a kamo li da finansira milionima evra svoju fantomsku organizaciju.ovaj priča o represivnom komunističkom aparatu,a ovaj iz njega.baš cirkus.

  13. Hvala lepo! Nikada vise ni federacija, ni konfederacija. Samo Srbija. Jednom nas je presao Aleksandar Karadjordjevic, drugi put Broz, e treceg puta biti nece

  14. Nema sta da se misli i nada o ovom najlogicnijem resenju za mini drzave-gradove bivde juge.
    onda kada svetske sile odluce i ako to zele napravice je kao sto su to uradile i prvi i drugi put.

  15. Dzordz Friman je osnivac Stratfor-a i decenijama je deo americkih grupa koje kroje planove za obaranje svakog rezima koji im smeta i uvedjenje americke hegemonije. To sto on prica je potpuna prevara dok se istovremeno predstavlja kao neko ko nema veze sa zvanicniim Vasingtonom. Veoma opasan deka koji je deo masinerija novog americkog poretka i fasizma koji se polako uvodi i u Americi. Procitajte njegovu knjigu "Sledecih 100 godina" pa ce vam biti sve jasno. Cista demagogija i propaganda nad obespravljenim narodima Balkana. Kao da su Jugoslaviju Marsovci rusili, a ne Ameri kroz podsticanje i naoruzavanje svakoga koje hteo da ratuje za njihova obecanja. Glad je i u Bosni i u Srbiji posle ratova i pljacki orkestriranih iz istih glava koje su pokupovale sve sto se moze eksploatisati. A ovi nasi Titovi pioniri sve prodase i sad su svi robovi, ukljucujuci Vuka Jeremic-Pozderca.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.