Bitolj, Beograd – Ovogodišnje redovno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve završeno je u subotu, a u zvaničnom saopštenju još jednom je ponovljeno da je patrijarh srpski Pavle „umoljen da ostane na čelu SPC“, uprkos „zdravstvenim razlozima i fizičkoj nemoći“, zbog kojih je uoči Sabora „molio da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe“.

Sabor je, kako se navodi u saopštenju, „iznenađen ponašanjem pojedinih elektronskih i pisanih medija povodom patrijarhove molbe za povlačenje“, i istovremeno „zahvaljuje onim medijima koji su na objektivan način obaveštavali javnost o njegovom radu“.

Takođe se ističe da je Sabor, „odgovorno i analitički razmatrao teško stanje na Kosovu i Metohiji, kao i nagomilane probleme u životu Eparhije raško-prizrenske“ i s „velikom brigom i staranjem razrešio sve nesporazume po pitanju obnove svetinja na KiM“. U saopštenju se navodi da su „saborski oci umolili episkopa raško-prizrenskog Artemija da obnovljene svetinje u što kraćem roku primi i stavi u funkciju“ i „potvrdili sve ranije odluke Svetog arhijerejskog sinoda vezane za upravu i bratstvo manastira Visoki Dečani, uz uvažavanje kanonske nadležnosti vladike Artemije“.

Kako je Danasu nezvanično objašnjeno, to praktično znači da episkop lipljanski i iguman dečanski Teodosije (Šibalić), inače vikar Eparhije raško-prizrenske, kao i protosinđel Sava (Janjić) ostaju u manastiru Visoki Dečani, pod punom kanonskom jurisdikcijom nadležnog vladike Artemija. Što se tiče obnove, izvori našeg lista kažu da sporni Memorandum o obnovi svetinja na KiM porušenih u martovskom pogromu nad Srbima 2004, potpisan godinu dana kasnije između SPC i privremenih kosovskih institucija, i dalje ostaje na snazi.

Sabor je, kako se napominje u saopštenju, posebnu pažnju posvetio stanju i problemima u kojima se nalazi Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (POA). „Ponovljen je apel makedonskim vlastima da prestanu s progonom arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, a u načelu je prihvaćen predlog o načinu učešća arhijereja iz POA u radu Sabora SPC“, piše u saopštenju SPC. Iz POA je saopšteno da dopuna Niškog sporazuma iz 2002. na osnovu koje je izdat Tomos za njenu autonomiju podrazumeva da će „arhijereji iz POA na saborima SPC redovno učestvovati preko arhiepiskopa Jovana“. Ostali arhijereji iz Makedonije, kako se dalje objašnjava, „po pravilu prisustvuju onim sednicama Sabora SPC na kojima se raspravlja o važnim pitanjima bilo za rad cele Crkve, bilo za POA“. Prema ovoj odluci, pravo odlučivanja ili eventualnog glasanja u ime POA na Saborima SPC ima samo arhiepiskop Jovan. Izuzetak je jedino izbor patrijarha, kada svi arhijereji iz POA imaju pravo da učestvuju zato što je, kako je navedeno, „poglavar SPC patrijarh svima“.

Razmotreno je i „pitanje crkvenog života u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, čijim je vlastima ponovljen apel da ne ugrožavaju elementarna verska i imovinska prava SPC“. Sabor je „svoj punoći SPC i svim ljudima dobre volje uputio poruku mira i ljubavi“.

 

 

Medijski rat se nastavlja

Iako je u zvaničnom saborskom saopštenju potvrđeno da patrijarh Pavle ostaje na čelu SPC, u pojedinim medijima ne smiruju se polemike na temu ko je kriv što je „propala“ smena na crkvenom vrhu. Rasprave na Saboru, od kojih su se neke poput verbalnog napada episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija (Durića) na zvorničko- tuzlanskog vladiku Vasilija (Kačavendu), prema pisanju medija, završile lekarskom intervencijom, tokom vikenda pretvorile su se u medijski rat uglavnom protiv navodnih „krivaca“ zbog kojih se patrijarh Pavle nije povukao, a pojavile su se i spekulacije da poglavar SPC zapravo i ne zna da je najpre potpisao molbu za povlačenje, a potom „sa smirenjem“ prihvatio odluku Sabora da se ista ne prihvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari