Razrešenje konfuzije u javnosti: Predsednik Skupštine grada Niša sutra saopštava datum konstitutivne sednice nove Skupštine 1Lokalni izbori u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Nakon skoro dva meseca od lokalnih izbora, predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić najavio je da će sutra saopštiti kada će biti zakazana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine.

Džunićeva objava trebalo bi da razreši konfuziju u javnosti u vezi sa datumom zakazivanja ove sednice, nastalu jer su on i pravni tim opozicione koalicije „Biramo Niš“ različito tumačili zakonske rokove za njeno zakazivanje.

Gradska izborna komisija je dodelila 30 mandata koaliciji oko Srpske napredne stranke, 30 mandata strankama koje su u predizbornoj kampanji nastupale kao opozicija, od kojih 16 mandata GG “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš” i po dva listama “Kreni-promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš”, a jedan mandat Ruskoj stranci.

Ovakva odluka GIK omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu većinu u Skupštini i formira gradsku vlast, pošto je u savezništvu sa Ruskom strankom.

Razrešenje konfuzije u javnosti: Predsednik Skupštine grada Niša sutra saopštava datum konstitutivne sednice nove Skupštine 2
Boban Džunić: Foto Niška inicijativa

Džunić je prethodno za Danas indirektno sugerisao da konstitutivna sednica neće biti održana do 19. avgusta, odnosno 30 dana nakon što je GIK donela rešenje o dodeli odborničkih mandata, ukoliko opozicija bude podnela prigovore GIK-u i žalbe Višem sudu, koje taj rok mogu produžiti i do dve sedmice.

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ je podnela prigovor na rešenje o dodeli mandata, koji je GIK odbila, a potom se i žalila sudu na takvo odbijanje, koji je 25. jula njenu žalbu odbio.

Džunić je tada kazao da još nije zakazao konstitutivnu sednicu novog skupštinskog saziva upravo zbog toga što učesnici izbora koji su dobili odborničke mandate imaju pravo da podnesu prigovore GIK-u ili se žale Višem sudu.

„Izvesno je da rok za zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada teče od momenta kada je rešenje GIK o dodeli mandata konačno, a konačno je nakon odlučivanja po prigovorima i žalbama, ako ih bude bilo“, kazao je tada Džunić.

On je precizirao da, po Zakonu o lokalnim izborima, podnosioci prigovora na rešenje o dodeli mandata imaju rok od 72 časa da ga dostave GIK-u, a GIK takođe ima rok od 72 časa da po prigovorima odluči.

Ukoliko ne budu zadovoljni odlukom GIK-a o prigovorima, oni imaju rok od 72 časa da podnesu žalbe Višem sudu, i to preko GIK-a, koja mora da ih dostavi sudu u roku od 24 časa.

Viši sud takođe ima rok od 72 časa da o žalbama odluči.

Nakon toga rešenje GIK  o dodeli mandata postaje konačno i počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine grada, rekao je on.

Ana Eraković, članica pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica, međutim, kazala je u isto vreme za naš medij da bi konstitutivna sednica Skupštine grada trebalo da bude održana do 19. avgusta, pošto Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da je rok za to 30 dana od objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji.

Razrešenje konfuzije u javnosti: Predsednik Skupštine grada Niša sutra saopštava datum konstitutivne sednice nove Skupštine 3
Ana Eraković: Foto Youtube/Južne vesti/printscreen

GIK je ovo rešenje objavila 19. jula na sajtu Republičke izborne komisije.

Eraković tada nije navela mogućnost da ove dve izborne liste podnesu prigovore GIK ili žalbe Višem sudu.

Skupština grada se smatra konstituisanom kad budu izabrani njen predsednik i postavljen sekretar.

Ukoliko ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati nove gradske izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari