Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je juče u razgovoru s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom da srpski državni organi u potpunosti sarađuju s Hagom, dok je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa ovim sudom, Rasim Ljajić zatražio podršku za inicijativu da srpski državljani osuđeni u Hagu mogu da izdržavaju kaznu u Srbiji. Bramerc je pozitivno ocenio saradnju sa MUP i drugim državnim organima Srbije.

Tadić je podsetio da je Srbija izručila Tribunalu 44 optužena za ratne zločine i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu, saopštila je pres služba predsednika.

Inicijativa Srbije da neki od osuđenih pred Tribunalom u Hagu nastave da izdržavaju kaznu u Srbiji ima izgleda za uspeh, ocenio je sinoć Ljajić. „Realnije je nego što je bilo pre godinu dana (da se ta inicijativa ostvari). Na žalost, postoji jedna formalno-pravna prepreka, a to je jedna preporuka generalnog sekretara UN iz 1993. godine, da osuđenici ne mogu izdržavati kazne na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno u regionu“, rekao je Lajić, preneli su elektronski mediji.

Prema njegovim rečima, Bramerc je izneo neke od problema koji bi mogli da iskrsnu u realizaciji te ideje, ali je pokazao puno razumevanje za inicijativu Srbije. „On je izrazio razumevanje za našu inicijativu i rekao da postoje neke prepreke koje treba da budu rešene u razgovorima s drugim predstavnicima Tribunala“, kazao je Ljajićposle razgovora sa glavnim haškim tužiocem.

Ljajićje naveo i da je u odnosima Beograda i Haga jedino sporno pitanje hvatanje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a da je u svim drugim segmetima, koji se tiču dokumentacije, arhiva i svedoka, konstatovano da postoji puna saradnja. Predsednik Saveta za saradnju sa Tribunalom je preneo i da su iznete primedbe na reakcije političara u Srbiji na presude nedavno izrečene srpskim vojnim i policijskim generalima pred Sudom u Hagu. „Ja sam, naravno, izneo potpuno suprotno viđenje. I to je jedna tačka neslaganja“, kazao je Ljajić.

Bramerc je rekao da neće podnositi izveštaj nakon ove posete, koja je radna, a da će u zvaničnu posetu doći u maju pred podnošenje izveštaja Savetu bezbednosti UN koji se očekuje u junu, preneo je Ljajić. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haskim tribunalom dodao je da će Bramerc danas u razgovoru s akcionim timom i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, biti upoznat s operativnim delovanjem u hvatanju Mladića i Hadžića.

Ministar policije Ivica Dačićje novinarima u Skupštini Srbije ispričao da je Bramercu preneo stav da je u interesu Srbije da se što pre završi saradnja sa Haškim tribunalom jer je cela Srbija na neki način zbog toga ucenjena. On je precizirao da je sa Bramercom razgovarao o pitanjima „nižeg intenziteta u odnosu na glavna pitanja koja zanimaju celokupnu javnost“. Ministar policije je naveo da je od Bramerca tražio da se vodi više računa o zdravlju i pravima pritvorenika u Haškom tribunalu, kao i da se vodi računa u kojim zemljama će osuđenici služiti kaznu. Dačićočekuje da će haški tužilac podneti pozitivan izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Bramerc je došao u Srbiju u isto vreme kada se u Češkoj održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, kada bi, kako je najavio italijanski šef diplomatije Franko Fratini, mogla da bude otvorena šira debata o Zapadnom Balkanu, pre svega o viznoj liberalizaciji, ali i o daljem napretku ka EU. Jedina prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i EU je upravo saradnja Beograda s Tribunalom, odnosno to što glavni tužilac još nije ocenio da Srbija u potpunosti sarađuje sa sudom. Proces blokira Holandija, jedina članica EU koja pod punom saradnjom Srbije sa Hagom podrazumeva hapšenje i izručenje Ratka Mladića.

U Keniji možda uhapšen haški begunac

Mombasa – Policija u Keniji saopštila je da je juče u Mombasi uhapsila osobu za koju se veruje da je povezana s jednom od istraga koje se vode pred Tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. „Jedan čovek za koga sumnjamo da ga traži Tribunal u Hagu uhapšen je juče poslepodne i trenutno je na ispitivanju“, rekao je Frans presu portparol kenijske policije Erik Kiraite. „Uzeli smo mu otiske prstiju, a sa nama će sarađivati i predstavnici Interpola“, dodao je kenijski zvaničnik. „Osumnjičena osoba se našim istražnim organima predstavila kao strani investitor koji poseduje veliki udeo u hotelijerstvu. Naši inspektori proveravaju njegovu izjavu. Ako je nevin, oslobodićemo ga“, rekao je Kiraite, koji je odbio da otkrije bilo identitet, bilo nacionalnost osumnjičenog. Portparol Tribunala u Hagu Olga Kavran nije želela da komenatriše te informacije. „Ne možemo ništa da kažemo“, rekla je kratko.

Nakon što je kenijska policija saopštila da je privela muškarca koji je povezan sa istragom Haškog tribunala, pojedini hrvatski mediji javili su da se najverovatnije radi o Ratku Mladiću ili Goranu Hadžiću. I holandski i nemački mediji javljaju kako je gotovo sigurno da se radi o jednom od dva preostala optuženika za ratne zločine koje Srbija još nije izručila Haškom tribunalu, iako tu informaciju niko od zvaničnika nije potvrdio. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari