a Džejms Apaturaj. „To je dobra vest i u skladu je sa onim što smo čekivali od Srbije. Neophodno je to sagledati u pozitivnom svetlu“, dodao je Apaturaj.
Bivši portparol Haškog suda Florens Artman izjavila je da je hapšenjem Karadžića načinjen vrlo važan korak i da je do hapšenja dovelo to što konačno u Srbiji postoji politička volja za zatvaranjem haških begunaca.

a Džejms Apaturaj. „To je dobra vest i u skladu je sa onim što smo čekivali od Srbije. Neophodno je to sagledati u pozitivnom svetlu“, dodao je Apaturaj.
Bivši portparol Haškog suda Florens Artman izjavila je da je hapšenjem Karadžića načinjen vrlo važan korak i da je do hapšenja dovelo to što konačno u Srbiji postoji politička volja za zatvaranjem haških begunaca.“Važno je što će se Karadžić naći pred sudom i što će odgovarati za zločine koji mu se pripisuju. Nismo očekivali da će se to dogoditi, jer su prepreke bile očigledne. Međutim, videli smo da je Karadžić ostao u istoj regiji gde smo i ranije navodili da se skriva“, dodala je Artman.
Visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak saopštio je da je „vest da je Radovan Karadžić uhapšen veoma pozitivna za Bosnu i Hercegovinu i za celi region“. „Iako su još dva begunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi, jasno je da je ovo početak kraja najtragičnijeg poglavlja istorije BIH“, ocenio je visoki predstavnik. Lajčak je kratko dodao da „današnje hapšenje dokazuje da pravda stigne svakoga“.
Predsedavajući Predsedništva BIH Haris Silajdžić kazao je da je hapšenje Karadžića „barem neka satisfakcija za porodice žrtava“. Silajdžić je istakao da iako je „Karadžić uhapšen, a Slobodan Milošević umro, njihov projekat u BIH još živi“. „Cela međunarodna zajednica ima obavezu da izbriše posledice genocida u BIH, a ne samo da uhapsi Karadžića i Mladića“, rekao je Silajdžić i dodao da je današnji dan veliki „za međunarodnu pravdu koja dolazi kasno, ali dolazi“. On je ocenio da će se Karadžićevo hapšenje pozitivno odraziti na budućnost BIH. „Ova katarza je potrebna, potrebno je i da ljudi znaju da ima pravde“, izjavio je elektronskim medijima vidno emotivno uzbuđen Silajdžić.
Nekadašnji američki izaslanik za bivšu Jugoslaviju Ričard Holbruk izjavio je da hapšenje Radovana Karadžića ima istorijski značaj i ocenio da će doprineti uspostavljanju stabilnosti u regionu. Prema rečima Holbruka, sada je glavno pitanje za predsednika Srbije Borisa Tadića i srpske vlasti hoće li Karadžića izručiti Haškom tribunalu ili će pokušati da mu sude u Srbiji. „Ako ode u Hag, odatle neće izaći“, predvideo je Holbruk.
Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je hapšenje kao istorijski događaj koji će otvoriti vrata Srbiji da uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. „Dogodilo se hapšenje u koje niko nije verovao da je moguće pošto je, kada je reč o obavezama Srbije u prvom planu uvek bio Mladić. Osim toga, u Hagu se verovalo da je Karadžić pod zaštitom države“, kazala je Nataša Kandić agenciji Beta, naglašavajući da je hapšenjem Karadžića Srbija ispunila obavezu kojom je niko nije uslovljavao.
Liberalno demokratska partija ocenila je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića jedini put za otkrivanje pune istine i suočavanje sa zločinima počinjenim u ime građana Srbije. Ta stranka je u saopštenju istakla da je to osnovni preduslov da bi Srbija krenula napred „Građani Srbije godinama su bili taoci Miloševićeve politike haških begunaca koji su svojim skrivanjem ugrožavali interese naroda Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari