Ivica Dacicfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Izjavu dramskog pisca Ivana Lalića, koji je upitan da li bi u vezi s kosovskim problemom trebalo organizovati referendum, rekao da je referendum „u uzavrelim situacijama i na uzavrelim teritorijama“ populistička alatka, politikolog Ognjen Gogić komentariše kao elitističku.

“Ova njegova izjava je elitistička, prema njemu neka izabrana elita i taj mali krug ljudi, u koji verovatno i sebe ubraja, donosi odluke o suštinskim državnim ptianjima. To je nipodaštavajući odnos prema populaciji s kojom živi, za koju smatra da nije u stanju da donese ispravnu odluku pa da onda treba neko drugi. To je vrlo nedemokratsko stanovište”, navodi Gogić.

Ovaj politikolog smatra i da je Lalić kontradiktoran.

“Kaže da je vlast populistička i da bi referendum bio populistički alat. Pa što onda to nisu iskoristili, da je referendum populizam verovatno bi takva vlast to iskoristila”, kaže naš sagovornik.

Misli da je pitanje referenduma bespredmetno, jer, kako kaže, nema pitanja koje postoji pa da se referendum raspiše, te da, smatra, kakav god da je ishod referenduma ne bi se time rešila stvar.

“Lalićeva izjava pretenduje da bude neutralna, ali to nije, ona je zagovaračka, ne konstatuje on da je Kosovo nezavisno, nego zagovara da ono to treba da bude, da dobije stolicu u UN. Ako je to već gotovo, zašto neko juri potpis od Srbije, to nije nešto čega bi se bilo ko tako lako odrekao”, mišljenja je naš sagovornik.

Elitistički stav ili podsećanje na greške iz prošlosti: Da li je referendum za Kosovo populistička alatka? 1
foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

Predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana Aleksandar Radovanović podseća da je vlast Slobodana Miloševića organizovala referendum “o tome da li ćemo dopustiti da strana vojna čizma dođe na Kosovo“.

“Glasali smo plebiscitarno protiv, ali je na kraju posle krvavog rata i mnogo izgubljenih života, međunarodna zajednica preuzela kontrolu nad Kosovom, a naši generali i državno rukovodstvo dobili optužnice za ratne zločine”, navodi Radovanović.

Funkcioner PSG-a kaže da Srbija više nema luksuz da se ponaša “kao da svet oko nas ne postoji i da živi poptuno odvojeno od realnosti“.

“Novi referendum na kome bismo se mi iznova zakleli da nikada nećemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu, neće sutradan dovesti do toga da se, kako predlažu neki desničari, sednica vlade Srbije održi u Prištini”, kaže predsednik IO PSG-a.

Elitistički stav ili podsećanje na greške iz prošlosti: Da li je referendum za Kosovo populistička alatka? 2
Aleksandar Radovanovic foto PSG

Radovanović poručuje da je jedini put celog Zapadnog Balkana u EU.

“Zato je za nas jedini put celog Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, kako bismo se izvukli iz limba u koji smo devedesetih zapali neodgovornom politikom. Prostor na kom živimo je deo zapadne civilizacije, i ma koliko se neki trudili mi nećemo moći da sarađujemo sa bilo kim kao sa EU. Moramo hitno da sprovedemo i implementiramo francusko-nemački sporazum, i učinimo sve da što pre uđemo u EU. S druge strane kosovske vlasti moraju da uvaže prava Srba i Srbije, i ispune sve ono što je takođe zacrtano u svim dokumentima koji su usvojeni, a i upisano u njihov Ustav”, zaključuje Radovanović.

Lalić je, dakle, upitan da li bi u vezi sa kosovskim problemom trebalo organizovati referendum, predočio za FoNet da su referendumi „u uzavrelim situacijama i na uzavrelim teritorijama“ populističko rešenje koje već u postavci pitanja sugeriše željeni odgovor glasača“.

Dodao je da je referendum populistička alatka koja bi nastavila „romantičarski, mitomanski pristup Kosovu“, umesto da ga racionalno, na nivou standarda koji vladaju u demokratskim društvima, privede nekom civilizovanom ishodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari