Grupa nekadašnjih članova Građanskog saveza Srbije (GSS) zvanično se registrovala kao udruženje građana pod nazivom Građanski savez, koji će, kako najavljuju, biti politički aktivan. Jedan od 12 osnivača i zastupnik GS Slobodan Građanski kaže za Danas da će se, ako se za to budu stvorili uslovi, registrovati potom i kao politička partija.


Prema rečima Građanskog, ovo udruženje će činiti nekoliko stotina ljudi koji su bili u GSS i to u onoj frakciji koju je vodila Vesna Pešić, a koji „nisu hteli da pređu u DS ili LDP“. On kao prednost novoosnovanog GS navodi to što u partiji nema „poznatih ljudi“.

– U narednom periodu reagovaćemo na različite pojave i saopštenja i tako pokušati da stvorimo kritičnu masu, a kako bismo brže išli ka tome da prikupimo određen broj potpisa za formiranje političke stranke – objašnjava Građanski.

On dodaje da će u GS koncept liderstva biti „bez hijerarhije“ i da će se svoditi „na timski rad“.

Kako su ranije navodili, predstavnici GS smatraju da je Kosovo nezavisna država, a da Srbija može da obezbedi i zaštiti svoje interese kroz trostepenu autonomiju – kulturnu, političku i teritorijalnu. Inicijatori GS zalažu se i za bezuslovan ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali uz „istinsku promenu društva“ i ističe da se sadašnje političke stranke svojom politikom udaljavaju od EU i ne prihvataju njene standarde.

Podsetimo, nekadašnji GSS bio je parlamentarna stranka liberalnog opredeljenja, osnovana 1992. Prva predsednica bila je Vesna Pešić, a zatim Goran Svilanović. Stranka je okupljala veliki broj uglednih javnih ličnosti, profesora univerziteta, naučnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari