Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je uspeh proevropskih snaga na izborima u Srbiji, istakavši da one treba da budu u stanju da brzo formiraju novu vladu.
Ren je naveo da „veruje da će nova vlada nastaviti program reformi i put u Evropu“, a da bi Srbija na tom putu mogla da postane pokretačka snaga Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je uspeh proevropskih snaga na izborima u Srbiji, istakavši da one treba da budu u stanju da brzo formiraju novu vladu.
Ren je naveo da „veruje da će nova vlada nastaviti program reformi i put u Evropu“, a da bi Srbija na tom putu mogla da postane pokretačka snaga Zapadnog Balkana. „Evropska unija je spremna da ubrza put Srbije u EU, uključujući davanje statusa kandidata za članstvo, piše u Renovom saopštenju, u kojem se ističe da to „treba da omogući brzo formiranje nove vlade“ u Srbiji.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana čestitao je narodu Srbije na slobodno i mirno sprovedenim parlamentarnim izborima i izrazio nadu da će uskoro biti formirana vlada posvećena reformama i ispunjavanju uslova za dalje napredovanje prema EU. Solana smatra da je posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji Srbija „dobro pozicionirana da brzo napreduje“ ka Evropskoj uniji.
Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, koji je predsedavajući ministarskim savetom EU, rekao je za Rojters da su u Srbiji „pobedile proevropske snage, što je i bio cilj u EU“. Rupel je ocenio da bi ova pobeda mogla da „znači da će Srbija čak i brže krenuti ka članstvu u EU i da je užasna epizoda ratova iz devedesetih zaboravljena,“ te da će „narodi jugoistočne Evrope moći da žive zajedno bez predrasuda“. „Smatram da je politika EU bila ispravna i da smo imali pravo što smo bili tvrdoglavi“, istakao je Rupel.
U saopštenju Ambasade SAD, dostavljenom medijima, građanima Srbije se čestita pobeda na demokratskim izborima, na kojima su „srpski glasači jasno pokazali da su privrženi Evropi“ i da su se „opredelili za prosperitetnu budućnost u zapadnoj zajednici“. SAD, kako piše u saopštenju, očekuju nastavak saradnje sa građanima Srbije i njihovim demokratskim liderima na ostvarenju vizije iz oktobra 2000. Bivši ambasador SAD u Srbiji i Hrvatskoj Vilijam Montgomeri ocenio je da je demokratski blok postigao delimičan uspeh, a da je najveći gubitnik DSS.
Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer kaže da „rezultat izbora jasno pokazuje činjenicu da većina građanki i građana Srbije želi približavanje Evropi“, kao i da je EU bila u pravu kada je sa Srbijom potpisala SSP. Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner ocenio je da je Srbija „sasvim jasno izabrala Evropu“.
Ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik ističe da će sada „Skupština Srbije i buduća vlada imati istorijsku šansu da postave nepovratne smernice u pravcu EU“. Ona je napomenula da će na tom putu Austrija i dalje „sveobuhvatno podržati Srbiju“.
Šef italijanske diplomatije Franko Fratini je u saopštenju izrazio „veliko zadovoljstvo što su birači u Srbiji napravili evropski izbor“, dok je ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt ocenio da je rezultat izbora „mnogo bolji nego što se očekivalo“. Zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove ruske državne Dume Andrej Klimov kaže da izbori u Srbiji nisu rešili političku krizu u zemlji i da će po njegovoj oceni, blok predsednika Borisa Tadića morati da uđe u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije. U nastaloj političkoj situaciji, ističe Klimov, nova vlada će morati da balansira između pozicija različitih parlamentarnih partija, što bi prema njegovim rečima, moglo da dovede do nove nestabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari