Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren i njegov kabinet rade „punom parom“ i snažno se zalažu kod članica EU da Srbiji bude ponuđeno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre majskih izbora – potvrđeno je predstavnicima omladinske organizacije „Evropa nema alternativu“, koji su u petak u Briselu imali priliku da se sastanu i razgovaraju sa Olijem Renom i komesarom EU za omladinu i obrazovanje Janom Figelom.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren i njegov kabinet rade „punom parom“ i snažno se zalažu kod članica EU da Srbiji bude ponuđeno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre majskih izbora – potvrđeno je predstavnicima omladinske organizacije „Evropa nema alternativu“, koji su u petak u Briselu imali priliku da se sastanu i razgovaraju sa Olijem Renom i komesarom EU za omladinu i obrazovanje Janom Figelom.
Srećko Šekeljić, jedan od predstavnika organizacije „Evropa nema alternativu“, u razgovoru za Danas navodi da je Oli Ren optimista po pitanju mogućnosti da će Srbiji uskoro biti ponuđeno da potpiše SSP, jer postoji velika podrška zemalja članica Unije da se to dogodi pre izbora u Srbiji zakazanih za 11. maj.

Distanca zbog predrasuda

– Rečeno nam je da je u Holandiji problem to što javnost nije dovoljno informisana o interesu Srbije da potpiše SSP. U četvrtak su, na primer, na većini naslovnih stranica tamošnjih dnevnih novina osvanule slike Ratka Mladića i Vojislava Šešelja uz negativna podsećanja o ulozi Srbije u ratnim dešavanjima iz devedesetih godina prošlog veka. To umnogome otežava našu inicijativu da se napravi distanca od ovih predrasuda koje holandska javnost ima prema našoj zemlji – zaključio je Srećko Šekeljić.

– Oli Ren nam je rekao da su članice Unije svesne da je integracija Srbije u EU preduslov za stabilnost u regionu, ali i da je krajnji ishod oko potpisivanja SSP-a ipak neizvestan jer je najveći problem i dalje protivljenje Holandije. On je ipak ohrabren nakon minule sednice holandskog parlamenta, koja je pokazala da je Holandija značajno ublažila svoj stav, što nije bilo očekivano pre samo nedelju dana. Mi smo u četvrtak u Hagu razgovarali s holandskim ministrom spoljnih poslova Maksimom Ferhagenom i njihovim odborom za spoljnu politiku. Ministar Ferhagen je izrazio želju da se Srbiji pomogne oko ukidanja viza i liberalizacije trgovine, dok je sama sednica parlamenta protekla bez izricanja definitivnog stava da li Holandija treba da podrži potpisivanje SSP-a sa Srbijom. Maksim Ferhagen je, međutim, zatražio od parlamenta da mu da „odrešene ruke“ u pregovorima sa Savetom Evrope u pronalaženju kreativnog rešenja za pomoć Srbiji, koje bi obuhvatalo mnoštvo koristi za Srbiju, bez obzira na to da li će do 11. maja doći do potpisivanja SSP-a. Opozicija se protivila tome, upozoravajući da to može dovesti i do prekida mandata aktuelne vlade, ali je predlog ministra Ferhagena imao podršku većine u parlamentu – kaže Šekeljić.
On navodi i da je ministar Ferhagen kao obrazloženje za pružanje podrške Srbiji naveo želju da Srbija oseti gest dobre volje Unije uoči parlamentarnih izbora, ali i to da bi pobeda radikalske opcije na izborima značila i sigurnu prepreku u saradnji Srbije s Haškim tribunalom i verovatnu destabilizaciju Srbije i regiona. Šekeljić takođe napominje da je komesar za proširenje EU Oli Ren istakao da se nada da će inicijativa Unije za potpisivanjem SSP-a sa Srbijom biti adekvatno „ispraćena“ i u našoj zemlji, strukturalnom reformom u okviru naših državnih institucija, ali i punom saradnjom s Haškim tribunalom.
– Oli Ren se nada da bi uvođenje novih mera Unije prema Srbiji imalo pozitivan odjek u srpskoj javnosti i medijima, ali i da bi rezultiralo hapšenjem preostalih haških optuženika. U razgovorima s pojedinim diplomatskim predstavnicima EU nam je nagovešteno da bi hapšenje bilo koga od tri preostale osobe na kojima Sud u Hagu insistira, bilo dovoljno pozitivan signal da Srbija želi da sarađuje s Haškim tribunalom. Hapšenje i isporučenje Ratka Mladića bi onda bilo uslov za ratifikaciju SSP-a u Evropskom parlamentu, ako on bude potpisan pre nego što se to dogodi – prenosi Šekeljić.
On potvrđuje i da su aktivnosti srpskih političara i predstavnika nevladinog sektora koji su minulih nedelja razgovarali s predstavnicima Unije i zemalja članica EU u Briselu, Hagu i Berlinu, ocenjene kao „izuzetno korisne“, jer su bile značajna pomoć da se javnost u EU upozna s argumentacijom Srbije da našoj zemlji bude ponuđeno potpisivanje SSP-a i ukinute vize.
Predstavnici organizacije „Evropa nema alternativu“ su se u petak uveče sastali i sa članovima tri najveće evropske omladinske organizacije, kojima je takođe prezentovan interes Srbije za nastavak procesa evropskih integracija. Evropski omladinski forum je upoznat i s problemima s kojima se mladi u Srbiji trenutno susreću i akcentovan značaj pridruživanja Srbije EU za poboljšanje položaja mladih u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari