Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je, prilikom jučerašnje posete Beogradu, da zvanični Beč podržava stremljenje svih država Zapadnog Balkana članstvu u EU, ali da je rešenje problema u regionu zadatak samih tih zemalja. On je tokom jednodnevnog boravka u srpskoj prestonici razgovarao sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i vicepremijerom Božidarom Đelićem.

Špindeleger je u izjavi austrijskim novinarima rekao da je s kolegom Jeremićem vodio „otvoren razgovor“, pri čemu je bilo razlike u stavovima, aludirajući na odbijanje Beograda da prizna nezavisnost Kosova. On je istakao da smatra pozitivnim da se mišljenja jasno iznesu i onda pokuša da se pronađe put za pomake u budućnosti, izvestila je austrijska novinska agencija APA.

On je u razgovoru s Jeremićem podvukao i značaj regionalne saradnje u okviru procesa približavanja Zapadnog Balkana EU. Odlučujuće za zemlje regiona je da se vidi zajednička perspektiva, naglasio je on, dodajući da ona može postojati „samo onda kada se svi zajedno budu kretali u pravcu Unije“. U to spada, ukazao je, kao preduslov da „ne postoje samo normalni odnosi sa susedima, već i napori za prevazilaženje prošlosti“, prenela je APA.

U vezi sa stavom Beograda o Kosovu, Špindeleger je rekao da ne očekuje nikakve „ogromne korake napred“, poput priznavanja nezavisnosti. Međutim, kako je naglasio, potrebno je da se pronađe sledeći zajednički korak kada je reč o pojedinim opštinama na severu Kosova, većinski naseljenim Srbima.

Na konferenciji za novinare posle razgovora s Božidarom Đelićem, Špindeleger je podsetio da su Austrija i Grčka, zemlje koje se s juga i severa graniče sa Zapadnim Balkanom, pokrenule inicijativu za približavanje regiona Uniji.

– Austrija je spremna da podrži Srbiju na njenom putu ka Evropi i želeli bismo da sprovedemo tu inicijativu s Grčkom da sve balkanske zemlje približimo Uniji – kazao je on.

Đelić je istakao da je Austrija ključni partner Srbije i da su strane investicije iz te zemlje u Srbiji do sada bile u vrednosti od 2,9 milijardi evra, pored 40 miliona evra donacija, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Vlade. Đelić je takođe rekao da je Austrija tražila da Srbija bude punopravni učesnik izrade Dunavske strategije EU i da je podržala da sekretarijat buduće Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Srbiji, gde se ukrštaju koridori 7 i 10.

Đelić u Briselu

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić razgovaraće danas u Briselu s novim komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom. Kako je ranije najavljeno, glavne teme susreta trebalo bi da budu srpska kandidatura za članstvo u Uniji, početak ratifikacije SSP, primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i međususedski odnosi u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari