Predsednik Srbije Boris Tadić juče je oštro osudio plan „konačnog rešenja“ za severni deo Kosova ocenivši ga kao „nepotrebnu i opasnu provokaciju“ koja ugrožava krhku stabilnost Kosova.

– Plan koji je predložila takozvana Međunarodna civilna kancelarija previđa više koordinisanih politika i akcija čiji je cilj da se srpska većina na severu Kosova primora da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost, upozorio je Tadić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu i naglasio da se time flagrantno krši Rezolucija 1244.

– Prištinsko „konačno rešenje“ za sever Kosova neće doneti ništa dobro za one koji žive tamo. To će samo zadovoljiti ekstremiste koji žele da sve što se događa na Kosovu bude viđeno kroz iskrivljenu prizmu nelegalnog proglašenja nezavisnosti, rekao je Tadić i ocenio i da oštra retorika Prištine prema legitimnim srpskim institucijama na severu Kosova ne doprinosi održavanju stabilnosti.

– Govoreći o njima kao „paralelnim“ institucijama, predstavnici Euleksa ne poštuju eksplicitan status neutralnosti njihovog mandata i krše Rezoluciju 1244, rekao je predsednik Srbije. – Istinske paralelne institucije koje deluju na Kosovu, jesu one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Njihovo postojanje je kršenje Rezolucije 1244.

Tadić je istakao i da se očekuje od Kfora i Euleksa da zaštite srpsku zajednicu na severu Kosova. On je ponovio da Srbija neće nikada ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koja je, kako je ocenio, podelila svet i Balkan. Zahvalivši članicama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Tadić je podsetio da je to pitanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i ponovio da Srbija veruje da je dijalog najefikasniji način za postizanje jedinog trajnog i održivog rešenja prihvatljivog za sve strane.

– Verujem da 2010. može biti godina rešenja, rekao je Tadić i ocenio da bi ove godine moglo da bude rešeno pitanje statusa na način koji doprinosi unapređenju regionalnih prioriteta, poput članstva u Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije je, na početku govora u Savetu bezbednosti, izrazio saučešće vlastima i stanovnicima Haitija, kao i generalnom sekretaru UN i najavio da će Srbija nastaviti da pomaže u naporima da pomogne u obnovi te zemlje nakon razornog zemljotresa.

U petnaestočlanom telu, koje razmatra redovni tromesečni izveštaj šefa UN Ban Ki Muna, raspravlja i pet novih nestalnih članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Liban, Nigeriju, Brazil i Gabon.

Hiseni: Kosovo odbija nove pregovore sa Srbijom

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni izjavio je da Kosovo odbija nove pregovore o statusu sa Srbijom, ocenivši da je kosovska nezavisnost nepovratna. „Odbijamo svaki zahtev za nove pregovore. Takvi pozivi dolaze od ljudi, koji ili ne poznaju situaciju, ili od onih koji aktivno traže da se stvori nered u regionu. Novi pregovori bi mogli da stvore novi konflikt u regionu, i kosovska nezavisnost je nepovratna“, rekao je Hiseni na sednici SB UN. „Mešanje Srbije u poslove Kosova je neprihvatljivo i mora da se prekine“, dodao je Hiseni.

Rešiti problem ulaska srpskih zvaničnika

Tadić je ukazao i da se u izveštaju Ban Ki Muna ne pominje važno pitanje olakšavanja ulaska i transporta srpskih zvaničnika na Kosovu, uz podsećanje da je ministar za Kosovo Goran Bogdanović nedavno sprečen da obiđe srpsku enklavu Štrpce. „Statusno neutralne međunarodne institucije kojima je ovaj Savet omogućio da kontrolišu policijske strukture u pokrajini imaju obavezu da spreče takve zloupotrebe … Politička neslaganja o statusu ne treba da rezultiraju provokativnim negiranjem ničijih osnovnih ljudskih prava“, ukazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari