"Rešiti prvo nepravilnosti sa prošlih izbora" 1Foto: CRTA

Ukoliko nadležne institucije ne razreše izborne nepravilnosti sa prethodnih izbora, sigurno ćemo se opet sresti sa velikim nezadovoljstvom nekih od učesnika u izbornom procesu i izrazito lošom atmosferom u kampanji koja može dodatno i ozbiljnije da naruši stabilnost i mir u društvu.

To je ocenio u intervjuu za Istinomer šef posmatračke misije Građani na straži Raša Nedeljkov.

Povodom činjenice da još nisu podignute optužnice protiv lica koja su osumnjičena da su 2016. falsifikovala 15.000 potpisa građana, Nedeljkov je ocenio da to ozbiljno doprinosi urušavanju institucija i smanjenju poverenja građana u izborni proces.

“Pasivnost institucija koje treba da sprovode zakon i brane pravni poredak možemo tumačiti kao ustupak učiniocima krivičnih dela, tj. da će se na ova krivična dela i ubuduće “gledati kroz prste”, što može značiti i dodatno pogoršanje vladavine prava u izbornom procesu”, naveo je on.

Na pitanje kako sprečiti da se i ove godine ponovi funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, Nedeljkov je rekao da je potrebno preciznije odrediti šta je javnim funkcionerima dozvoljeno, kao i da se uspostavi efikasan mehanizam praćenja i pravovremenog reagovanja institucija tokom same kampanje u slučajevima uočenih zloupotreba javnih resursa.

Nedeljkov je najavio da na predstojećim izborima posmatračka misija GnS planira da sistematično i precizno beleži slučajeve kršenja izbornih pravila i propisa tokom predizborne kampanje i o tome obaveštava relevantne institucije i javnost.

Posmatračka misije Građani na straži pratila je celokupan tok vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine. Posmatračku misiju su činili dugoročni posmatrači u svim okruzima u Srbiji i Republičkoj izbornoj komisiji, kao i kratkoročni posmatrači koji su posmatrali kvalitet izbornog procesa tokom izbornog dana 24. aprila na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta i na svih 15 biračkih mesta na ponovljenim izborima 4. maja 2016. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari