Retkost u Nišu: Sazvana sednica skupštine opštine na zahtev opozicije 1Foto: Gradska opština Crveni Krst

Sednica Skupštine gradske opštine Crveni Krst u Nišu zakazana je na zahtev opozicije, što se, kako su oni ocenili, „retko događa“.

Sedmoro odbornika sa pet lista koje su na junskim lokalnim izborima nastupale kao opozicija zahtevalo je sazivanje sednice zbog egzistencijalnih problema stanovnika niških sela Medoševac, Popovac i Trupale, koji su već mesecima ugroženi „nepodnošljivim i nesnosnim smradom“,  verovatno izazvanim zbog oštećenja kanalizacionog kolektora.

Sednicu je za 9. septembar zakazao predsednik Skupštine Dragan Stanković, iz Srpske napredne stranke, koja ima većinu u Skupštini.

Predsednik Skupštine je, inače, dužan da sazove sednicu kada to u pisanoj formi zatraži najmanje jedna trećina odbornika, što se dogodilo u ovom slučaju.

Ipak, u grupi građana „Dr Dragan Milić“ kažu da je ovo prilično nesvakidašnji događaj.

„Mnogi koji se godinama bave politikom kažu da se ne sećaju kada je sazvana sednica Skupštine grada ili niških opština na zahtev opozicije. Mada je najvažniji ishod, važno je i da će Skupština gradske opštine osvetliti ovaj problem i alarmirati nadležne da ga što pre reše u korist građana. Uostalom, ovo je problem koji ugrožava i pripadnike vlasti i opozicije u toj opštini“, kažu u GG „Dr Dragan Milić“.

Sedmoro odbornika iz ove GG, kao i „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada naroda“, „Niš, naš grad- Novo lice Srbije“ i „A be Niš bre“, preciziralo je u zahtevu da se „nepodnošljivi i nesnosni smrad širi duž korita reke Nišave, koji dolazi iz pravca Medoševca i ide ka Popovcu i Trupalu“.

„Meštani izražavaju sumnju da je jedan od razloga za to oštećenje kolektora u dužini od 400-500 metara, gde je kolektor prekinut i usmeren u reku Nišavu. Prilikom izvođenja radova na fabrici otpadnih voda došlo je do oštećenja kolektora pre oko osam meseci i od tada je kolekotr potpuno zapušen“, navode oni.

Opozicija u njemu dodaje da je problem neophodno hitno rešiti i zbog vrelih i tropskih dana.

Prema odluci Opštinske izborne komisije, u Skupštini gradske opštine Crveni Krst, koja ima 21 odbornika, lista „Aleksandar Vučić- Crveni Krst sutra“ ima 12 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ tri, „Biramo Niš“ dva, a njih četiri- „Ujedinjeni- Nada naroda“, “Glas naroda je snaga naroda“, „Niš, naš grad- Novo lice Srbije“ i „A be Niš bre“ po jedan mandat.

Grad Niš ima pet gradskih opština- Medijanu, Palilulu, Pantelej, Nišku Banju i Crveni Krst.

U četiri opštine je na lokalnim izborima pobedila koalicija oko SNS, a u Medijani opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari