Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk izjavio je juče da Unmik i Kfor imaju odgovor na bilo koju moguću destabilizaciju stanja na Kosovu.
Šuk je na tribini pod nazivom „Budućnost Kosova u slučaju jednostrane nezavisnosti“ u Medija centru u Čaglavici, istakao da retorika o nezavisnosti Kosova izaziva zabrinutost i ocenio da 10.

Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk izjavio je juče da Unmik i Kfor imaju odgovor na bilo koju moguću destabilizaciju stanja na Kosovu.
Šuk je na tribini pod nazivom „Budućnost Kosova u slučaju jednostrane nezavisnosti“ u Medija centru u Čaglavici, istakao da retorika o nezavisnosti Kosova izaziva zabrinutost i ocenio da 10. decembar nije bitan datum. On je rekao da su sprovođenje Rezolucije 1244 i očuvanje bezbednosti prioritet za Unmik i Kfor. Šuk je dodao da je Unmik u neprestanom kontaktu sa UN, posebno u vezi s najavama jednostranog proglašenja nezavisnosti. Zamenik šefa Unmika poručio je i da će međunarodne snage na Kosovu pružiti zaštitu svim građanima Kosova.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Nebojša Jović ocenio je da, ukoliko Skupština Kosova jednostrano proglasi nezavisnost, prestaje da važi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.
– U tom slučaju stiče se pravni osnov da Srbija vrati svoje institucije, vojsku i policiju jer su one povučene baš zbog primene te rezolucije. Nećemo rat ali ni vlast Albanaca u srpskoj sredini – poručio je Jović.
Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković ocenio je da Beograd kasni s rešenjima za Kosovo. On je ocenio i da je za Srbiju i Kosovo najbolje da uđu u EU, jer će tada pitanje nezavisnosti i granica izgubiti značaj za sve.
– Ukoliko se to desi ovaj region će postati centar prosperiteta i stabilnosti na Balkanu – kazao je Trajković.
Predstavnik Građanske inicijative „Gora“ Murselj Haljilji rekao je da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za Gorance neprihvatljivo i da se rešenje mora iznaći kroz pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari