"Retorika srpskih zvaničnika je za unutrašnju upotrebu" 1

Predstavnici institucija EU u Briselu ne gledaju blagonaklono na kritike koje su srpski zvaničnici izrekli povodom odgovora predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera na pismo koje je prošlog meseca poslao srpski premijer Aleksandar Vučić, a u kojem je izražena zabrinutost zbog situacije u regionu, uključujući „antisrpsku retoriku“ u Hrvatskoj, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori bliski sedištu EU.

Prema mišljenju naših sagovornika, Junker je „vrlo pristojno odgovorio, koristeći rečnik koji ne pogađa ni jednu ni drugu stranu, a njegov odgovor je, pre svega, namenjen javnosti, a ne političkim institucijama u Srbiji i Hrvatskoj“.

„Da je predsednik EK želeo da odgovori političkim institucijama, pismo ne bi stiglo javnim putem, već bi bilo uručeno srpskim zvaničnicima preko šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta. Oštra reagovanja zvaničnog Beograda na Junkerov odgovor više su namenjena za unutrašnju upotrebu u Srbiji, nego što su uperena protiv EU, koja je trenutno zaokupljena brojnim drugim problemima, poput Bregzita i migrantske krize“, smatraju izvori Danasa.

Naši sagovornici tvrde i da retorika srpskih zvaničnika „najverovatnije neće uticati“ na predstojeći izveštaj EK o napretku Srbije ka članstvu u EU, ali da je moguće da će ta tema biti pomenuta u uvodnom delu dokumenta ili u segmentu koji se odnosi na situaciju u regionu.

„EK se prilikom sastavljanja godišnjeg izveštaja pre svega osvrće na listu vrlo konkretnih pitanja, a ne na izjave političara, ali svakako je da se blagonaklono ne gleda u Briselu na ono što trenutno govore političari i u Srbiji i u Hrvatskoj. Takođe, u EU dominira stav da se tenzije između Srbije i Hrvatske neće stišati pre nego što budu završeni izbori u Hrvatskoj“, naglašavaju izvori Danasa.
Šef EK je preksinoć u odgovoru na Vučićevo pismo izrazio zabrinutost zbog najnovijeg razboja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske i pozvao na „povratak konstruktivnom bilateralnom angažovanju“. Junker je, u tom kontekstu, naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje „fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati“, ali isto tako i „sve države članice EU u regionu“.

Junkerov odgovor nije zadovoljio srpske zvaničnike, uključujući premijera Vučića koji je izjavio da ne podnosi „kada se sve poistovećuje i prave lažne simetrije i ravnoteže“, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić konstatovao da EU nastavlja da „drži glavu u pesku“.

„Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao… Ja sam to već unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju, ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi. Neće više moći tako. Nismo vas pitali za mir u svetu, nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu“, poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je poručio Briselu da „nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran“. „Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o šaka jada problemu – antisrpskoj politici“, istakao je on.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavio je Tanjugu povodom odgovora Unije „što se mene tiče, bolje da ništa nisu odgovarali, da ništa nisu pisali“.

Kovač: Besmisleno tužakanje

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je na marginama jučerašnjeg neformalnog sastanka OEBS-a u Potsdamu da je pismo Junkera Srbiji pokazalo da je Hrvatska „bila u pravu“ kada je rekla za Srbiju „tužakanja neće dovesti nikuda“. Kovač je poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvom u EU ali da Beograd isto tako mora obaviti svoj dio posla.
“ Ako se želi napredovati prema EU, što mi kao članica EU i kao susjed Srbije i želimo, treba svoje obveze izvršavati i na taj način će Srbija moći napraviti pomak prema EU a ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su zaista osuđene na neuspjeh“, rekao je Kovač novinarima u Potsdamu.
Ministar Dačić, koji je učestvovao na istom skupu, potvrdio je za Danas da se neće sastati s Kovačem u Potsdamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari