1244foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da pozivanje Prištine povodom razmatranja nacrta Statuta Zajednice srpskih opština na kosovski Ustavni sud koji, kako je ocenio, „nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada“, ne može da je suspenduje ili poništi Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

„Zajednica srpskih opština nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste“, rekao je Petar Petković i ukazao da „svi dogovori o Statutu ZSO, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN„.

„ZSO sa konkretnim i jasno definisanim nadležnostima za srpski narod je ispregovarana pre više od deset godina u Briselu i ne može jedna izjava, niti nečija lista želja da poništi ono što je garantovala kompletna Evropska unija i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine“, rekao je Petković u saopštenju.

On je ocenio da ZSO predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da je odbijanje Prištine da deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga omogućilo je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da „sprovodi teror“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari