Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u najnovijem izveštaju o Kosovu objavljenom juče na sajtu Svetske organizacije, podsetio je „Euleks na obavezu na puno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN i delovanje pod autoritetom i statusno neutralnim okriljem UN“, iako su, kako se navodi u dokumentu upućenom SB UN „“kosovske vlasti poslednjih meseci više puta ponovile da Rezolucja 1244 više nije da snazi i da kosovske institucije nemaju zakonsku obavezu da je poštuju“.

Ban Ki Mun u izveštaju koji se odnosi na period od 1. novembra 2008. do 9. marta 2009, poziva „SB UN i širu međunardonu zajednicu da nastave da podržavaju Unmik kako bi uspešno završio rekonfiguraciju i nastavio da igra ključnu ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu“. On je najavio da će rekonfigurisana Misija UN zadržati malo polje delovanja, posebno u Mitrovici i biće usmerena na zaštitu prava manjina i zaštitu kulturne baštine, dok će „glavnu političku i diplomatsku ulogu nastaviti da igra Kancelarija UN u Beogradu koju će savetovati Ban Ki Munov specijalni predstavnik, koji će biti zadužen za kontakte sa srpskim zvaničnicima“.

On je bezbednosnu situaciju na KiM ocenio kao „stabilnu“, uz napomenu da je „prisustvo Kfora krucijalna garancija da se stanje ne pogorša“. U Izveštaju se, između ostalog, ukazuje na „dramatičan pad“ broja dobrovoljnih povratnika na Kosovo 2008. u odnosu na prethodne godine.

 

Rusija protiv prijema Kosova u UN

Beč – Rusija je kategorično protiv prijema Kosova u organizacije Ujedinjenih nacija i međunarodne finansijske institute – izjavio je juče Anvar Azimov, stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u na sednici Stalnog saveta ove organizacije. Azimov smatra da objašnjenja da se bez članstva Kosova u UN ne može temeljno baviti položajem Srba „ne pije vodu“, jer su „pod tim parolama pokrovitelji kosovskih ekstremista pojačano gurali Pokrajinu u pravcu nezavisnosti“. On je ukazao na „nedopustivost stimulisanja daljeg priznavanja samosuverenizacije Kosova“, ocenivpi da to predstavlja „ruganje uspomeni na poginule Srbe u pogromima, unesrećenim i lišenim krova nad glavom i sateranim u enklave“. Azimov je ocenio da je „kosovska kvazidržavnost još više pogoršala položaj Srba i udaljila perspektivu formiranja multietničkog društva u Pokrajini“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari