"Atmosfera stvorena oko usvajanja Rezolucije je čisto spinovanje": Sagovornik Danasa o odlaganju sednice UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici 1foto EPA/MATT CAMPBELL

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici ponovo je odloženo, a prema rečima našeg sagovornika Radomira Diklića uzrok može biti neslaganje među zemljama članicama po ovom pitanju.

Sednica Generalne skupštine UN na kojoj je predviđeno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici odložena je na „neko vreme“, kako saznaje portal N1. Prema objavama pojedinih medija, kao novi termin zasedanja spominje se 22. maj.

Nacrt Rezolucije Ujedinjenih nacija predstavljen je prvi put na zatvorenoj sednici ovog tela 17. aprila, finalna verzija koja će biti stavljena na glasanje objavljena je 2. maja.

Šta podrazumeva usvajanje Rezolucije?

Ovom Rezolucijom predviđeno je proglašenje 11. jula kao Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici.

UN po ovom pitanju poručio je da nastrože osuđuje svako poricanje genocida kao istorijskog događaja uz poziv državama članicama da “očuvaju utvrđene činjenice”.

Iz ove organizacije dalje su poručili da će i radnje koje veličaju pojedince osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, što uključuje i genocid u Srebrenici takođe biti predmet oštre osude.

Rezolucija UN i lokalni izbori

Od početka kampanje za lokalne izbore tema Rezolucije postala je nezaobilazna za funkcionere vladajuće garniture. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u mnogim javnim obraćanjima govorio o usvajanju ove Rezolucije i posledicama koje bi to moglo imati na Srbiju.

Retorika na koju su se oslanjali u prilikama kada su o ovom pitanju govorili uglavnom je usvajanje Rezolucije predstavljala fatalistički, uz brojna neispravna tumačenja teksta čime je stvoren privid da će Srbija snositi određene posledice nakon njenog usvajanja.

Predsednik je takođe u pojedinim obraćanjima insinuirao da usvajanje Rezolucije predstavlja potvrdu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, o čemu ne postoji reč kako ni u nacrtu tako ni u finalnoj verziji ovog dokumenta.

Predsednik i ostali funkcioneri koji su o ovoj temi govorili u okviru izborne kampanje susreli su se sa brojnim kritikama kako opozicionih političara, tako i stručnjaka i analitičara koji su izrazili negodovanje uz obrazloženje da ovoj temi nije mesto u kampanji za lokalne izbore.

Dikić: O odlaganju sednice i atmosferi oko usvajanja rezolucije

“Vest da se ponovo odlaže sednica Generalne skupštine UN o usvajanu Rezolucije o srebrenici meni pokazuje da ne postoji puna saglasnost među zemljama članicama po ovom pitanju, odnosno da postoji strah da neće imati većinu”, kaže za Danas Radomir Diklić, bivši ambasador.

Diklić pojašnjava da ponovno odlaganje sednice pored toga što se može uzeti kao indicija neslaganja pokazuje da je zemljama predlagačima ishod u kom Generalna skupština odbacuje ovu Rezoluciju nedopsutiv scenario, te da je moguće da će ovaj period iskoristiti za međusobne pregovore.

Dodaje da postoji mogućnost da će režim na vlasti odlaganje sednice potencijalno iskoristiti u cilju plasiranja narativa da je to naša pobeda i zasluga predsednika i delegacije.

“Mislim da je to odluka zapadnih sila koje nisu htele da rizikuju potencijalnu raspravu sa zemljama koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN, a koje su protiv Rezolucije poput Kine i Rusije”, kaže sagovornik.

On napominje da je atmosfera stvorena oko usvajanja Rezolucije čisto spinovanje i zamena teza, a da se na taj način građanima predstavlja da će time Srbi biti zauvek definisani etiketom genocidnog narod, što, kako pojašnjava, nije slučaj.

Dodaje da se na ovaj način dodatno dolazi do kultivisanja slike da je Vučić jedini koji može ovo da reši i da se svim naporima trudi da brani srpski narod i nacionalni interes.

“To onda postaje i tema na lokalnim izborima, umesto da se govori o kanalizaciji i gradskom prevozu, ali to je metoda koja nam je već poznata”, komentariše.

Diklić podvlači da se u finalnoj verziji teksta Rezolucije ne pominje ni srpski narod ni država Srbija, već samo odgovorni pojedinci.

Zaključuje da metoda zamagljivanja koju vladajuća stranka koristi u predizbornoj kampanji nije neočekivana, jer Srpska napredna stranka “ne može da podnese” da izgubi ni u jednoj lokalnoj samoupravi, a ne na republičkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari