Može li i kako opozicija brže od Vučića da saopšti rezultate izbora? 1foto FoNet Nenad Ðorđević

Rezultate izbora smo u poslednjih 11 godina saznavali isključivo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to je jedna od stvari koja je obeležila izborne cikluse. Međutim, ove godine građani ne smeju da odu na spavanje bez da znaju ko je pobedio, i to treba da saznaju od opozicije. To je moguće i od suštinskog je značaja jer se time efikasno eliminiše mogućnost za manipulacije rezultatima, kažu sagovornici Danasa.

Opozicione partije očekuju da će vlast pokušati da pokrade izbore, pogotovo one koji se održavaju u Beogradu za skupštinu glavnog grada, jer će učiniti sve da spreči pobedu oponenata vlasti, koji tvrde da ovog puta imaju ozbiljne šanse za osvajanje Beograda.

Zato je jedno od glavnih poruka opozicije, a pogotovo liste “Srbija protiv nasilja” da će sačuvati izbornu volju građana. U tu srhu, ova lista će za izbore 17. decembra angažovati 25.000 kontrolora na više od 8.300 biračkih mesta, od toga više od 2.500 u Beogradu.

Treba izbeđi scenario sa prošlih izbora 2022. kada se opozicione liste čini se, nisu najbolje snašle u organizaciji kontrolora na svim biračkim mestima, a u izbornoj noći u prikupljanju i obradi podataka.

Zašto je objavljivanje izbornog rezultata za Beograd iste večeri i par sati nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 sati važno i da li je realno u postojećim okolnostima, pitali smo politikologa Bobana Stojanovića i političkog konsultanta Đorđa Belamarića.

Rezultat sa 60 do 120 biračkih mesta daje rezultat koji ne odstupa više od plus/minus 1 odsto

Stojanović za Danas kaže da može da se desi da Vučić prvi objavi rezultate, ali da opozicija mora uveče izaći sa rezultatima, bilo da su isti kao što vlast objavi ili da su različiti.

– Ako su različiti onda se tek moraju imati rezultati što pre, zasnovani na zapisnicima sa biračkih mesta prvo iz uzorka, a onda sa svim zapisnicima – ističe on.

Na pitanje kako to učiniti kada se najpre broje listići za republičke izbore, odgovara da baš zato što se broji posle republike, moraju da uveče imaju rezultate na uzorku, a neposredno nakon toga i sve rezultate.

A uzorak je na 5 do 10 odsto biračkih mesta i treba da bude reprezentativan. To se, kako pojašnjava, određuje na osnovu zastupljenosti biračkih mesta po opštinama u uzorku u skladu sa brojem ukupnih biračkih mesta po opštinama u gradu Beogradu uz određen način izbora biračkih mesta za svaku opštinu.

– Članovima biračkih odbora (tzv. kontrolorima) na mestima u uzorku mora da bude prioritet da imaju zapisnik i što pre da jave rezultate u centralu nekom timu koji će da prikuplja sve rezultate sa biračkih mesta u uzorku i da ih samo ubacuju u eksel tabelu koja je unapred pripremljena i koja automatski računa rezultate pa čak i mandate. Na osnovu 60 do 120 biračkih mesta može da se ima rezultat koji ne odstupa više od plus/minus 1 odsto. I naravno da imaju sve zapisnike sa tih biračkih mesta kao dokaze – ukazuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, do ponoći ili neposredno posle nje, moraju da se skupe svi zapisnici i da se obrade i unesu u tabele i da se ima i tačan rezultat.

– Eventualno može da ostane par izbornih mesta koja se ne zatvore i slično. I naravno da se podaci po opštinama odmah ukrštaju sa podacima koji se prikupljaju u opštinskim izbornim komisijama – kaže on.

Takođe, dodaje, opozicija isto to mora da ima za republičke izbore gde će drugi timovi prvo prikupljati zapisnike iz uzorka od 400 do 800 biračkih mesta i isto imati relevantne rezultate za republičke izbore.

Može li i kako opozicija brže od Vučića da saopšti rezultate izbora? 2

I politički konsultant Đorđe Belamarić za Danas kaže da mogućnost da opozicija objavi rezultate pre objave od strane SNS ne samo da postoji, već i da je od suštinskog značaja.

– Ključno je razumeti da rezultati izbora za parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu verovatno neće biti značajno različiti. Ako postoji adekvatan uzorak i obučeni kontrolori na biračkim mestima, postoji realna mogućnost da se preliminarni rezultati objave već do 21 sat na dan izbora – navodi on.

Objavljivanje rezultata pokazatelj kompletnog nadzora nad izbornim procesom.

Kako dodaje, objavljivanje ovakvih rezultata nije samo pitanje brzine informisanja javnosti, već i pokazatelj kompletnog nadzora nad izbornim procesom.

– Time se efikasno eliminiše mogućnost za manipulacije rezultatima. Osim toga, pažljivo odabran uzorak može biti ključan u otkrivanju potencijalnih izbornih nepravilnosti. Dakle, objavljivanje rezultata od strane opozicije jeste važno kako zbog pokazivanja snage i organizovanosti, tako i u izgradnji transparentnosti i integriteta izbornog procesa – zaključuje Belamarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari