RIK: Do 18 sati glasalo 25,25 odsto građana Srbije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Prema podacima Republičke izborne komisije na teritoriji Srbije do 18 sati glasalo je 25, 25 odsto birača. Izlaznost u Vojvodini iznosila je 28, 63 odsto, a u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 24,59. U ističnoj i južnoj Srbiji izlaznost do 18 sati bila je nešto manja i iznosila je 23,39 odsto građana, dok se u Beogradu za ustavne promene u domenu pravosuđa izjasnilo 22, 88 odsto.

Prema rečima Miladina Kovačevća, direktora Republičkog zavoda za statistiku može se očekivati konačna izlaznost, po zatvranju biračkih mesta između 31 i 32 ,odsto. Tada se očekuje i da će do podkomisija doći i zapisnici glasanja van biračkih mesta, odnosno videće se koliko je ljudi zbog kovida glasalo u svojim kućama.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ocenio je da će prvi preliminarni rezultati referenduma biti poznati nakon 22 sata, nakon što birački odbori utvrde rezultate glasanja na svojim mestima i elektronski ih proslede RIK-u.

Krajnji rok za saopštavanje konačnih rezultata glasanja na referendumu je petak do 20 sati, odnosno za šest dana .

Dimitrijević je na konferenciji za novinare naveo da je izjašnjavanje na biračkom mestu 35 na Savskom vencu, u Koceljevi i Prokuplju, koje je bilo prekinuto na kratko zbog incidenata, nastavljeno u međuvremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari