RIK do večeras u 20 časova objavljuje konačne rezultate izbora u Srbiji 1Foto: Beta/Milan Obradović

Republička izborna komisija (RIK) najavila je na jutrošnoj sednici da će konačne rezultate izbora u Srbiji, koji su održani 21. juna, objaviti do večeras u 20.00 časova.

Kako je rekao predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević, naredna sednica će biti održana u 15.00 ili 16.00 časova.

Tokom sednice koja je trajala oko dva sata koordinatori za izbore u gradovima Srbije su iznosili omaške, odnosno logičko – računske greške koje su unete u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pristigle prigovore na glasanje.

Prigovor koji su odbijeni, između ostalih, odnosili su se na glasanje u beogradskoj opštini Zemun na biračkom mestu broj 40 i prijavu zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta usled neskidanja maske i rukavica, kao i činjenice da li je birač već glasao.  Odbijen je i prigovor iz Aleksandrovca na biračkom mesto 58. zbog nemogućnosti glasanja jednog birača, a u istoj opštini  na biračko mesto broj 60 podnet je prigovor zbog narušavanja ustavnog prava tajnosti glasanja instaliranjem kamera, jer su prigovore podnela neovlašćena lica.

Zamenica predsednika RIK-a i koodrinatorka za beogradske opštine Željka Radeta,  upitala je zašto joj nije dozvoljeno da otvori džakove sa glasovima na biračkim mestima 28 i 61 na kojima je bilo većih nelogičnosti.

Ona ja navela da je na biračkom mestu 28  razlika u upisanim primljenim glasačkim listićima 636. Takođe, na biračkom mestu 61 broj upisanih je bio nula, rekla je ona i upitala zašto član RIK-a nema uvid u materijal, dodajući da zbog toga nije potpisala zapisnike sa tih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari