izboriFoto: FoNet Nenad Ðordević

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas uputstvo za sprovođenje neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina 13. novembra.

Na izborima će se glasati za članove 23 saveta nacionalnih manjina od kojih 19 neposrednim glasanjem a savete goranske, makedonske, hrvatske i crnogorske manjine putem elektorske skupštine.

Bira se po 15 članova albanske i aškalijske manjine, 35 članova bošnjačke, po 19 članova bugarske i bunjevačke, 23 člana vlaške, po 15 članova grčke i egipatske, 35 članova mađarske kao i po 15 predstavnika nemačke i poljske manjine.

Glasaće se i za 35 članova romske manjine, 23 člana rumunske nacionalne manjine, 19 rusinske, 15 ruske manjine, 29 članova slovačke i po 15 članova nacionalnih saveta slovenačke, ukrajinske i češke manjine.

Putem elektorske skupštine bira se 15 članova goranske nacionalne manjine, po 23 člana makedonske i crnogorske i 29 članova Nacionalnog saveta Hrvata.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić raspisala je ranije danas izbore za članove saveta nacionalnih manjina za nedelju, 13. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari