Rimer: Ograničena misija OEBS-a 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

“Naša misija koja je posetila Srbiju u februaru navela je da bi bilo preporučljivo raspoređivanje izbornih stručnjaka, dugoročnih posmatrača, da prate kampanju i pripreme uoči izbornog dana, kao i kratkoročnih posmatrača da prate glasanje na sam dan izbora.

Nažalost, zbog kasnog raspisivanja izbora nije bilo vremena da se obavi logistika u vezi sa slanjem takve misije”, kaže za Danas Tomas Rimer, portparol Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), komentarišući nedavno objavljenu vest da će predstojeće predsedničke izbore u Srbiji pratiti ograničena misija OEBS, koja neće imati posmatrače na biralištima.

Naš sagovornik objašnjava da će ODIHR poslati misiju za „procenu izbora“, koja će se sastojati od bazičnog tima stručnjaka, u Beograd, i koja će „proučiti aspekte procesa, uključujući zakonski okvir, finansiranje kampanje i medijsko izveštavanje, ali koja neće uključivati dugoročne ili kratkoročne posmatrače“. On, takođe, podseća da je na parlamentarnim izborima održanim prošle godine u Srbiji ODIHR rasporedio „ograničenu misiju za posmatranje izbora, što znači da, takođe, nije bilo kratkoročnih posmatrača, ali je bilo onih dugoročnih“.

Upitan da li činjenica da OEBS šalje ograničenu misiju može da utiče na regularnost izbora, Rimer kaže da je važno shvatiti cilj „bilo koje izborne misije naše Kancelarije“, koji se odnosi na procenu stepena do kojeg izborni proces ispunjavanja i ne ispunjavanja principe OEBS-a i drugih međunarodnih standarda u vezi sa izborima“.

– Na osnovu te procene, ODIHR potom upućuje preporuke na koji način izborni proces može da bude poboljšan. To je i dalje cilj misije za procenu izbora u Srbiji, precizira portparol ODIHR.

Odgovarajući na pitanje Danasa na koji način će biti organizovani i izbori za predsednika Srbije na teritoriji Kosova, u predstavništvu OEBS-a u Prištini navode da su „angažovani oko tog pitanja“.

„Izbori su zakazani za 2. april, tako da smo angažovani oko tog pitanja. Bićemo u konsultacijama sa stranama, nadamo se pozitivnom ishodu i postupićemo shodno rezultatima konsultacija“, kažu u Misiji OEBS-a na Kosovu.

Podsetimo, predstavništvo OEBS-a u Prištini je za prošlogodišnje parlamentarne izbore u Srbiji na teritoriji Kosova otvorilo pet biračkih centara sa ograncima širom Kosova. Takođe, na svim mestima za glasanje bilo je prisutno osoblje OEBS-a, a ta organizacija brinula se o celom izbornom procesu na teritoriji Kosova, uključujući čuvanje „osetljivog materijala“, korišćenog tokom biračkog procesa. Republička izborna komisija je tada OEBS-u dostavila glasačke listiće i biračke spiskove, a posle završetka glasanja OEBS je transportovao prikupljene glasove u Rašku i Vranje, gde su predati RIK-u. Očekuje se da će slična procedura biti primenjena i ovoga puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari