Đorđević (ZLF): Rio Tinto i Kosovo su Vučićevi instrumenti opstajanja na vlasti 1Foto: N1/printscreen

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević istakla je za najnoviji Radar da su projekat Rio Tinta u Jadru i pitanje Kosova instrumenti opstajanja na vlasti, gde građani apsolutno imaju prava da budu nezadovoljni.

„Još prošle godine, pre incidenta u Banjskoj, čula sam tu vrstu tumačenja da će Srbija projektom sa Rio Tintom ipak nešto dobiti, poput Zajednice srpskih opština, a nakon toga da će (Aleksandar) Vučić sebe osloboditi zbog prikrivanja (Milana) Radoičića“, navela je ona.

Građani, dodala je, samo treba da pogledaju ko je na dobitku, a ko na gubitku.

Đorđević je ocenila da je društvo u Srbiji talac dugotrajne antievropske propagande režima, a Evropska unija je uvek imala svoije geopolitičke interese i neslaganja oko toga „da li štiti dobro ili ne“.

„Stvar je sada jasna – Nemačka kaska za kineskom automobilskom industrijom kada je reč o proizvodnji električnih automobila, a evropski Zakon o kritičnim sirovinama nalaže da je neophodno uvećati udeo ekstrakcije litijuma i unutar same EU i prozvodnje, kao i smanjiti zavisnost od spoljnih dobavljača“, u ovom slučaju Kine, objasnila je ona.

Po njenim rečima, posao političara i kao građana jeste da osnaže sosptvene društvene interese i brane ih.

„A ne rasprodajemo budzašto, uz velike rizike, da bismo ostali na vlasti“, smatra Đorđević.

Ona je istakla i da onaj deo građana, koji Jadar vide kao evropski namet Srbiji, ne treba da se zanose kako litijum ne žele i drugi geopolitički akteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari