Rio Tinto odgovara Lazoviću: Govoriti o "Jadru" u kontekstu devastacije je zastrašivanje građana 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tvrdnje Radomira Lazovića, kopredsednika Zeleno-levog fronta (ZLF) koji je govorio povodom pisma podrške grupacije od 40 evropskih zelenih partija.

Reakciju Rio Tinra prenosimo u celosti:

„Lazović je u kontekstu Projekta „Jadar“, između ostalog, rekao da se „ne može zbog potreba u jednom delu Evrope, devastirati celo jedno područje u drugom delu, odnosno u Srbiji“. Govoriti o Projektu „Jadar“ u kontekstu navodne „devastacije“, kao što to čini Lazović naučno je neutemljeno i neodgovorno, i predstavlja pokušaj zastrašivanja građana.

Kompanija Rio Tinto ovim putem naglašava da Lazović nije izneo nijedan naučno utemeljeni ili bilo kakav argument u prilog ovim svojim navodima.

Projekat „Jadar“ može i mora biti realizovan isključivo uz potpuno poštovanje zakona Srbije i najviših standarda EU. Nacrti Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koji su javno dostupni stručnoj i opštoj javnosti pokazuju da se Projekat „Jadar“ može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine koji propisuju zakoni Republike Srbije i EU.

Javno dostupne studije na kojima je duže od šest i po godina radilo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta, predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji.

I poslovna uspešnost Projekta „Jadar“ direktno zavisi od primene najviših ekoloških stanarda. Poznato je da Evropska unija uvodi baterijski pasoš, digitalni sertifikat o poreklu i održivosti materijala koji se koriste u procesu proizvodnje baterija za električna vozila koji su prihvatili i svi vodeći proizvođači automobila, a koji obavezuje sve kompanije u čitavom lancu snabdevanja da poštuju najviše standarde zaštite životne sredine.

Lazović izjavom da se „ne može zbog potreba u jednom delu Evrope, devastirati celo jedno područje u drugom delu, odnosno u Srbiji“ neosnovano podržava fabrikovani populistički i antievropski narativ da Evropska unija planira da „devastira“ Srbiju kako bi zadovoljila svoje potrebe za kritičnim sirovinama koje su osnova zelene energetske tranzicije, pre svega za litijumom, kao ključnom kritičnom sirovinom.

Lazović ovim ignoriše činjenicu da se u Evropskoj uniji trenutno razvija više od 20 litijumskih projekata od kojih je projekat u Finskoj u fazi izgradnje kao značajno zahtevniji projekat, budući da je reč o otvorenom kopu, za razliku od Projekta „Jadar“ koji podrazumeva podzemnu eksploataciju koja je u pogledu zaštite životne sredine neuporedivo manje invanzivna.

Nekoliko drugih evropskih litijumskih projekata takođe su u finalnim fazama razvoja i planiranja. Vodeće države Evropske unije svoje litijumske projekte proglašavaju za projekte od nacionalnog značaja, kao što je to slučaj sa rudnikom litijuma „Emili“ u Francuskoj koji se nalazi u neposrednoj blizini zaštićenog područja Natura 2000. Nemačka na 35 km od Drezdena, razvija projekat Zinvald, nalazište litijuma u čvrstoj steni, u mineralu zinvaldit, koji je sličan jadaritu. Svoje litijumske projekte razvijaju i Austrija, Češka Španija, Irska i druge zemlje EU.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari