Rio Tinto odgovorio Mariniki Tepić: Traže se kadrovi za finalizaciju svih studija 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Rio Tinto odogovorila je na navode poslanice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da ta kompanija već sada traži radna mesta za izgradnju rudnika litijuma, uprkos izjavama vlasti da još uvek nije odlučeno hoće li rudnik biti otvoren.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, „u julu ove godine Vlada Srbije je donela Uredbu o primeni uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ i dodaje se da je Rio Tinto trenutno usredsređen na „dijalog zasnovan na činjenicama i konsultacije o Projektu sa svim zainteresovanim stranama“.

„Pre nego što izgradnja Projekta eventualno počne, pred nama je i dalje niz koraka koji uključuju nastavak razvoja projekta u pravnom smislu, ažuriranje studija o proceni uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje neophodnih dozvola i odobrenja“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je kompanija Rio Tinto oglasila potrebu za novim kadrovima koji će, „između ostalog, biti angažovani na finalizaciji svih neophodnih studija“.

Podsetimo, Tepić je juče na društvenoj mreži X objavila oglas za posao u vezi sa projektom Jadar koji je objavljen na Linkedinu i upitala „otkud to“ ako se još ništa nije odlučilo o eksploataciji litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari