Rio Tinto neće odustati, građani moraju biti uporni: Da li pisma i protesti mogu da spreče iskopavanje litijuma u Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Koliko se svi zajedno razumete u ovu tamu potvrdjuje to sto pominjete iskopavanje litijuma a on se direktno ne iskopava. Interesantno bi bilo da svi koji su protiv odgovore npr. da li se radi o povrsinskom kopu ili ne? Videcete da ne znate mnogo…

  2. Srbija je danas na Jadru,ako ne stignemo danas nećemo više nikad stići
    Na svoja mesta

  3. Postavljate misolovku i pecate naivne ljude da kao protestuju a ustvari im kazete glasajte za Djilasa. Imamo mi ozbiljne ustanove i institucije koje ce odluciti da li moze i kako da se pored mangana, olova, bakra, kadmiluma, nikla jos i litijum rudari. Srbija ima koliko hoces rudnika i sad se neko pravi pametan.

  4. Протести? Наравно! Али, већ се најављују као вође протеста они који раде на туђу лову (тзв. Цивилно друштво) и који ће у једном моменту да се окрену и да кажу „..не да Режим да народ преживи..“ тако да..Али, да народ (ко?) ангажује најбоље стране адвокате и тражи поништење купопродајних уговора то да!

  5. Procenjene rezerve litijuma u Srbiji su 118 miliona tona. Ako je kilogram litijuma na svetskom tržištu 30 hiljada dolara, vrednost tih rezervi je nekoliko triliona dolara. Može rudnik, ali da se dibit deli fifti fifti.

  6. Ako ovo ne sprecimo,gotovi smo!
    Jadna nasa, prelepa, Srbija sta joj se sprema.Preci nam se u grobu prevrcu,a medju njima i moj pradeda,koji izgubi zivot na Solunskom frontu. Zar su se za ovo borili?!
    Zar da se predamo,tek tako?!

  7. Одбаците све примесе политике и поставите ЧИСТ ЗАХТЕВ ПРОТИВ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА па ће се протест и грађански отпор омасовити до испуњења !

  8. @Nikola. I ti se baš razumeš . Naravno da se iskopava podzemno . Ruda se melje i salje na flotaciju . Kada se litijum uz ogromnu količinu H2SO4 odvoji , i proda , ogromna količina ostalih minerala se odlaže u tri predviđene mokre deponije u selu Dvorska . Moji potiču odatle , tamo su grobovi mojih predaka . Baš u tom potoku i oko njega imam šume i pašnjake . Znam kako izgleda kad pukne deponija kao što je to bilo 2014 na deponiji uništenog rudnika Stolice koji je vazdušnom linijo 2km od planirane deponije . Gde ti živiš ? Ja tu živim 4 km ispod planiranih deponija . Dali si ikad razmišljao o tome da uvažiš mišljenje onih koji su bili ugroženi Rudnikom stolice a sada treba da strepimo i od nove deponije . Antimon je iz Stolica kao petarda u odnosu na atomsku bombu iz jalovine Litijuma . Sretno potrošio pare od botovanje .

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. i 30. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.