Vlast agresivnim pristupom oko Rio Tinta provocira deo javnosti: Stranke desnice poručuju da će za eventualnu radikalizaciju protesta biti odgovorna vlast 1Protest Foto: Vojin Radovanović

Parlamentarne stranke desnice aktivno će podržati sve proteste građana protiv vraćanja Rio Tinta u Srbiju i ponovnog aktiviranja projekta Jadar.

Sagovornici Danasa tvrde da je očigledno da vlast svojim agresivnim pristupom provocira deo javnosti na radikalne poteze, sve u nameri da diskredituje ceo pokret otpora neokolonijalnom rudarenju Srbije.

Ali, kako navode, za eventualnu radikalizaciju protesta najpre će biti odgovorna sama vlast, zato što ne omogućava da se bilo šta više rešava kroz institucije.

Marsenić: Sudbina srpskog naroda podseća na sudbinu afričkih nacija

„Iako je pre samo dve godine obećala da se od projekta eksploatacije litijuma odustaje, Vlada Srbije je novom uredbom dozvolila realizaciju tog projekta i po ko zna koji put prevarila sopstvene građane. Jasno je da se sve radi u dogovoru sa zvaničnicima EU i da je vlast SNS- a odlučila da od Srbije napravi septičku jamu koju će koristiti zapadni centri moći“, ističe za Danas Predrag Marsenić, poslanik i funkcioner Novog DSS.

Nakon najavljenog dolaska gospodina Šolca i potpisivanja Memoranduma o održivim sirovinama između EU i Srbije,kako ističe Marsenić, naša država će u potpunosti postati kolonija jeftine radne snage i jeftinih sirovina i sudbina srpskog naroda podsećaće na doskorašnju sudbinu afričkih nacija.

Vlast agresivnim pristupom oko Rio Tinta provocira deo javnosti: Stranke desnice poručuju da će za eventualnu radikalizaciju protesta biti odgovorna vlast 2
Foto FoNet Milica Vučković

„Pošto su oni shvatili da sloboda nema cenu, EU je tražila drugu žrtvu i našla je zahvaljujući, danas možemo slobodno reći, izdajničkim vlastima SNS-a. Novi DSS će se boriti, svim raspoloživim sredstvima, da se ovaj štetan projekat, lažni memorandum i izdaja Srbije zaustave, a svi koji su učestvovali u tim dilovima završiće u zatvoru“, poručuje poslanik NDSS.

Mihailović: Članovi Vlade Srbije postali su službenici Rio Tinta

Koalicioni partner NDSS, Pokret obnove kraljevine Srbije aktivno će podržati sve proteste građana stojeći, kako kažu, rame uz rame i u istom stroju sa onima koji se bore u duhu novog kosovskog zaveta.

U ovoj borbi, napominje lider POKS-a Vojislav Mihailović, povlačenje nije opcija.

Vlast agresivnim pristupom oko Rio Tinta provocira deo javnosti: Stranke desnice poručuju da će za eventualnu radikalizaciju protesta biti odgovorna vlast 3
foto: POKS

„Pokret obnove Kraljevine Srbije smatra da su po prvi put u istoriji Srbije svi izvršni organi države stavljeni u službu jedne multinacionalne kompanije.

Odlukom o usvajanju prostornog plana doline Jadra kojim dominira rudnik litijuma članovi Vlade Srbije postali su službenici Rio Tinta“, navodi Mihailović.

Pavić: Vlast omogućava da se bilo šta više reši kroz institucije.

Aleksandar Pavić, poslanik Mi snaga naroda Branimira Nestorovića, smatra da je Ustavni sud očigledno ponovo stavljen u funkciju politike, odnosno interesa vladajuće koalicije.

„Iskorišćen je za formalno oživljavanje projekta Jadar. Bilo je očigledno da je vlast čekala da prođu republički izbori pre nego što je otkrila svoje karte, odnosno nameru da vrati Rio Tinto u igru. U tome ima očiglednu podršku glavnih zapadnih centara odlučivanja, koji su joj dali indulgenciju za potpuno neregularni izborni proces koji se završio 2. juna“, navodi Pavić.

Vlast agresivnim pristupom oko Rio Tinta provocira deo javnosti: Stranke desnice poručuju da će za eventualnu radikalizaciju protesta biti odgovorna vlast 4
foto: Printscreen

Mi snaga Srbije, kako kaže Pavić, ima informacije, da kancelar Šolc dolazi u Srbiju najpre zbog litijuma, kao i Ševčović.

Mi ćemo najpre, kako kaže, iskoristiti sva raspoloživa institucionalna sredstva u borbi protiv ne samo projekta Jadar već i celog projekta neoliberalnog prekopavanja i porobljavanja Srbije.

„Takođe podržavamo sve smislene proteste, i u njima ćemo, kao i u Loznici da učestvujemo. Nama je takođe očigledno da vlast svojim agresivnim pristupom provocira deo javnosti na radikalne poteze, verovatno u nameri da diskredituje ceo pokret otpora neokolonijalnom rudarenju Srbije od strane multinacionalnih korporacija“, navodi poslanik Pavić.

Na pitanje kako da prokomentariše najavu ministra policije Ivice Dačića da policija neće dozvoliti blokadu puteva i pruga, koju najavljuju protivnici iskopavanja litijuma, poslanik iz Mi snaga naroda kaže da će za svaku radikalizaciju najpre biti odgovorna sama vlast, zato što ne omogućava da se bilo šta više rešava kroz institucije.

„Narod svakako nije glasao za Rio Tinto, jer to nije bilo ni ponuđeno u predizbornoj kampanji. Stoga je ceo ovaj novi pokušaj vraćanja Rio Tinta u igru lišen političkog legitimiteta, što je samo dodatni razlog – uz ekološke, ekonomske i društvene razloge – zašto ćemo se boriti protiv celog ovog poduhvata“, poručuje Aleksandar Pavić.

Janjić: Neko hoće da preko litijuma izazove sukob u narodu

I pokret „Mi – glas iz naroda“ apsolutno je protiv eksploatacije litijuma onako kako bi to hteli Rio Tinto i svi oni koji u tome vide svoj interes, na štetu Srbije.

Jovan Janjić, poslanik Mi – glas iz naroda i potpredsednik Skupštine Srbije, smatra da nema tog interesa koji može pokriti posledice koje mogu nastupiti kopanjem litijuma u podnožju Cera, ili bilo gde u Srbiji.

Vlast agresivnim pristupom oko Rio Tinta provocira deo javnosti: Stranke desnice poručuju da će za eventualnu radikalizaciju protesta biti odgovorna vlast 5
foto: Printscreen/YouTube/Kurir

„Šta ima važnije od zdravlja naroda, narodnog spokoja i građanskog mira, a nadasve budućnosti našeg naroda i naše zemlje. Onaj ko hoće i ume da razmišlja i da analizira, zaključiće da se radi o neverovatnom spinovanju javnosti, gotovo na silu da se pokušava da se nametne „ubeđenje“ o tobožnjem blagostanju kad pristanemo na ono što se iz belog sveta traži“, ističe Janjić.

Dodaje kad je tako, što ne kopaju kod sebe. Njihove zemlje su veće, više imaju slobodnog prostora.

„Da li nam to iz Nemačke dobro žele kad nas ubeđuju da pristanemo na kopanje litijuma?! Pokazali su kakvo dobro nam žele i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, na kraju XX veka, pokazali su i pre mesec i po dana kada se toliko trudiše da druge zemlje sveta ubede kako smo, eto, mi genocidan narod. Nadam se da narod primećuje kako nas upravo „stručnjaci“ abgažovani od strane profitno zainteresovane kompanije i oni koji su u službi vlasti, zarad svojih šićardžijskih interesa, ubeđuju da neće biti pogubnih posledica od eksploatacije litijuma“, dodaje poslanik Mi -glasi iz naroda i kontstatuje da je logično pretpostaviti da to oni zarad svog interesa rade.

Ono čega se, kako kaže, najviše plaši je da naša državna vlast ne shvata da bi možda neko hteo da preko litijuma izazove sukob u narodu, pa da se tako otvore vrata i za prodor nekih drugih interesa spolja.

„Ne dao Bog da do toga dođe, a strahujem da se ta opasnost ne shvata baš ozbiljno. Potičem iz tog kraja gde su namerili da kopaju litijum. Tu je svaka stopa zemlje natopljena krvlju predaka naših koji su se borili za slobodu svog naroda i dostojanstvo svoje zemlje. Tuga i čemer su obuzeli tamošnji narod, gledajući kako se neko njima, budućnošću njihove dece i budućnošću ove zemlje poigrava“, ocenjuje poslanik Mi glas iz naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari