Rio Tinto reagovao na izjave poslanice Danijele Nestorović u Danasu 1Foto: EPA/YUN YUE

Kompanija Rio Tinto reagovala je na izjave poslanice Danijele Nestorović iznete u članku „Šta predlaže opozicija da se usvoji u Skupštini o litijumu?”, koji je Danas objavio 13. septembra 2024. godine.

Odgovor prenosimo u potpunosti:

Portal Danas-a objavio je članak „Šta predlaže opozicija da se usvoji u Skupštini o litijumu?”, u kome je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović iznela niz netačnih i neutemeljinih tvrdnji koje je kompanija Rio Tinto prinuđena da demantuje.

Govoreći o kompaniji Rio Tinto, poslanica Nestorović je u članku izjavila „ne možemo verovati nekome ko je svuda u svetu proglašen za nepoželjnu kompaniju“. Podsećamo poslanicu Nestorović da kompanija Rio Tinto u ovom trenutku posluje u 35 zemalja u kojima zapošljava 57.000 ljudi.  Većinu naših projekata realizujemo na najzahtevnijim tržištima u pogledu zaštite životne sredine u Australiji i Severnoj Americi, odnosno u SAD i Kanadi.

Kompanija Rio Tinto prinuđena je da reaguje i zbog izjave poslanice Nestorović „da građani Srbije nemaju nikakve garancije da će životna sredina biti zaštićena“, što je potpuna neistina.

Rio Tinto kontinuirano, javno i transparentno naglašava da je zaštita životne sredine osnovni preduslov da projekat „Jadar“, jedan od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma u Evropi, bude realizovan. U skladu sa tim, stav kompanije Rio Tinto je da Projekat „Jadar“ može i mora biti realizovan jedino uz apsolutno poštovanje zakona u oblasti zaštite životne sredine Republike Srbije i najviših standarda i propisa EU. Osim toga, projekat bi bez poštovanja najviših ekoloških standarda bio i ekonomski neisplativ, budući da Evropska unija uvodi baterijski pasoš, odnosno digitalni sertifikat koji sadrži podatke o poreklu i održivosti materijala koji se koriste u procesu proizvodnje baterija za električna vozila.

Projektom je, osim zakonom predviđene kontrole nadležnih državnih institucija, previđena i civilna kontrola mogućih uticaja u svim fazama realizacije Projekta „Jadar“. Lokalna zajednica bi, osim razvojnih mogućnosti, dobila pravo da samostalno organizuje monitoring koji bi finansirala kompanija „Rio Tinto“ kako bi mogla da upoređuje vrednosti koje same izmere u saradnji sa stručnjačica koje bi angažovali po sopstvenom izboru, sa vrednostima koje bi bile objavljivane na zvaničnom sajtu kompanije.

Kompanija Rio Tinto i Projekat „Jadar“ već više godina su predmet kontinuirane negativne kampanje plasiranjem neistinitih informacija, iznošenjem netačnih tvrdnji i zaključaka kojima se javnost Srbije i regiona dovodi u zabludu.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari