Rio Tinto reagovao na sednicu Skupštine: Ogroman broj netačnih ocena i stavova 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas, povodom predloga o izmenama zakona kojima bi se zabranilo istraživanje i rudarenja litijuma, da je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, kao ovlašćeni predstavnik predlagača u Skupštini Srbije, navela „ogroman broj netačnih i paušalnih ocena i stavova“.

Rio Tinto u saopštenju ističe da je Nestorović skoro u potpunosti ignorisala navode na osnovu kojih se u Predlogu zakona traži zabrana ekspolatacije i prerade litijuma i bora, „budući da je predlog i sam zasnovan na netačnim i naučno neutemljenim tvrdnjima koje su pretežno prenete iz nekredibilnih ili anonimnih izvora“.

Projektom Jadar predviđena je primena svih mera zaštite životne sredine u skladu sa najvišim standardima kako bi svi parametri tokom svih faza razvoja projekta bili u okviru ili značajno ispod granica koje propisuju zakoni Republike Srbije i najviši standardi Evropske unije, tvrdi Rio Tinto.

Ta kompanija je poručila da je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari