„Zakucavanje“ broja potpredsednika Demokratske stranke na pet otvara pravu izbornu arenu uoči stranačke Skupštine zakazane za 18. decembar, jer na ove pozicije trenutno pretenduje skoro dvostruko više kandidata.

Jedno mesto je, kako kažu izvori Danasa, rezervisano za glavnog stranačkog operativca, Dušana Petrovića, za koga nije tajna da je blizak kabinetu na Andrićevom vencu, dok stranački Statut obavezuje da dva pripadnu kandidatu iz Vojvodine i nekoj od žena. Tako će se za preostale dve potpredsednička pozicije nadmetati najmanje pet kandidata.

S obzirom da je ministar Oliver Dulić u nekoliko navrata rekao da neće ulaziti u trku sa aktuelnim potpredsednikom Bojanom Pajtićem, ostanak predsednika Vlade Vojvodine na visokoj stranačkoj funkciji gotovo je izvestan, dok su za potpredsednice viđene ili šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija ili portparolka i od nedavno članica Predsedništva stranke Jelena Trivan.

Trivanova juče u kratkom razgovoru za naš list nije želela ni da potvrdi, ni da demantuje da li će se kandidovati za ovo prestižno mesto u stranci. „Nemam komentar. O svim kandidaturama, i muškim i ženskim, javnost će blagovremeno biti obaveštena“, kratko je najavila Trivanova. Kolundžija se juče nije javljala na telefon. Danasovi izvori iz DS navode da, ako po broju glasova oko 3.500 delegata na Skupštini, nijedna žena ne bude među prvih pet, za potpredsednicu će biti izabrana najbolje rangirana, „pa makar bila i deseta po broju glasova“.

Do sada je bila praksa i da u jednu potpredsedničku fotelju sedne predsednik beogradskog odbora stranke, što je trenutno Dragan Đilas, ali izvori Danasa navode da ministar odbrane Dragan Šutanovac uživa možda i najjaču podršku u stranačkoj bazi. U izbornu trku za najviše funkcije, kako se spekuliše, upustiće se i ministri Vuk Jeremić i Božidar Đelić, ali i Boško Ristić, uticajni poslanik iz Niša.

– Ozbiljno razmišljam da se kandidujem za potpredsedničko mesto u stranci, jer smatram da jugoistočna Srbija treba da ima svog predstavnika u najužem vrhu DS, kako bi mogla da utiče na poboljšanje života građana u ovom delu Srbije – kaže Ristić za Danas.

Božidar Đelić se zvanično nije izjašnjavao o mogućoj kandidaturi, ali njegove stranačke kolege tvrde da je on kampanju uveliko počeo, pa podsećaju na njegove aktivnosti. „Čas je u Nišu, gde s partijskim kolegom i gradonačelnikom Milošem Simonovićem najavljuje izgradnju Tehnološkog parka, već sutradan je istim povodom u Novom Sadu, zatim ode do Brisela odakle donosi dobre vesti o kandidaturi Srbije za EU“, podsećaju u DS.

Javna je tajna da Vuk Jeremić ozbiljna razmišlja o kandidaturi za funkciju potpredsednika, računajući u isto vreme i na bliskost s predsednikom Borisom Tadićem i na popularnost među „običnim“ članstvom u partiji. Jeremić je bio i jedan od retkih potencijalnih kandidata koji su se zalagali da ovi izbori u DS budu neposredni, odnosno da najuži vrh biraju sve demokrate sa članskom kartom. Ipak, odlučeno je da se ta mogućnost koju ostavlja Statut ni ovog puta ne iskoristi, to jest da se ponovo primenjuje „delegatski“ sistem.

Inače, kandidate za izbor pet potpredsednika DS može da predloži najmanje deset opštinskih odbora, 20 članova Glavnog odbora, poslanički klub, predsednik stranke ili 60 delegata Skupštine. Svaki ovlašćeni predlagač može da predloži najviše pet kandidata, i to najkasnije 15 dana pre održavanja izborne skupštine, odnosno do 3. decembra, propisano je unutarstranačkim pravilnikom DS.

Predsednika DS može da predloži najmanje 15 opštinskih odbora, 30 članova Glavnog odbora, poslanički klub ili 100 delegata Skupštine. Prema svim najavama iz DS, jedini kandidat za lidera biće Boris Tadić

 

Izborni pravilnik

Na sednici Glavnog odbora DS, koja će biti održana u subotu, 13. novembra, biće izabran organizacioni odbor stranačkih izbora, kaže Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora. Tada će biti utvrđeni i kriterijumi za određivanje kvota koliko će koji odbor imati delegata na Skupštini. Biće usvojen i poseban pravilnik, koji se donosi pred svake izbore, kojim će se detaljno regulisati izborni proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari