Ristić: Telekom registrovan kao kosovska kompanija 1Foto: Stefana Savić

“Da li je tačno da je kompanija Telekom na Kosovu i Metrohiji registrovana kod institucija nepriznate države Kosova kao albanska firma, uprkos tvrdnjama Marka Đurića da je Srbija u Briselu ostvarila neviđenu diplomatsku pobedu i da je sačuvala Telekom Srbiju, koji će, kako je rečeno, nastaviti da radi nesmetano na Kosovu.

Zašto se na terenu dešavaju potpuno suprotne stvari od obećanih i zbog čega će korisnici telefonskih usluga na KiM morati da sklapaju nove ugovore sa tom firmom čiji je jedan od uslova  da svi koji koriste te usluge moraju da dostave lična dokumenta nezavisnog Kosova. Uslov za ličnu kartu nezavisnog Kosova je državljanstvo Republike Kosova“, upitao je danas na sednici Skupštine Srbije, posvećne poslaničkim pitanjima, Slaviša Ristić, poslanik poslaničkog kluba Nova Srbija – Za spas Srbije.

On je pitao premijera Srbije i sve one koji su potpisali Briselski sporazum ko im je dozvolio da Srbi sa Kosova menjaju državljanstvo i da se to postavlja kao uslov.

Ristić je podsetio da su 1. maja prestali da funkcionišu VIP i Telenor na Kosovu i Metohiji, a da je Telekom nastavio da radi kao kćerka firma Telekoma Srbije. Ta firma, kako je naveo, koja je registrovana na Kosovu plaćaće sve poreske dadžbine na Kosovu i pomagaće nezavisno Kosovo.

“Osim toga svi zaposleni koji su radili u Telekomu Kosova dobili su raskid ugovora kod Telekoma Srbije i morali su da sklapaju nove ugovore o radu sa Telekomom Kosova, s tim što im je direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk naredio da moraju da izvade lična dokumenta takozvanog nezavisnog Kosova, jer je to uslov. Na čelu upravnog odbora te nove kosovske kompanije nalazi se  Zoran Milojević Zelja, široj javnosti poznat kao ekspert SNS za lokalne  izbore u Mionici, Lučanima, Vrbasu, Zaječaru, koji je prevaspitavao birače i odborničke kandidate jer nisu hteli da slušaju”, rekao je Ristić i dodao da korisnici Telekomovih usluga imaju niz problema jer ne mogu da plaćaju putem telefona razne vrste usluga u Srbiji.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović upitao je danas Slavicu Đukić Dejanović, ministarku bez portfelja, kako je moguće da za deset meseci koliko je na čelu mninistarstva nije pokrenula nijedan projekat po pitanju popuilacione politike, osim nedavne njene kratke izjave da je Vlada izdvojila milion evra za populacionu politiku.

“Grad Beograd je izdvojio dva miliona evra za muzičku fonatnu na Slaviji, a Vlada duplo manje za populacionu politiku”, naveo je Obradović i upitao premijera Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojšu Stefanovića u kom pravcu će ići migraciona politika.

“Brine me informacija koju sam dobio od Ministarstva za rad i zapošljavanje koje priznaje da je do sada 16 lokalnih samouprava u Srbiji napravilo lokalne akcione planove za zbrinjavanje migranata, a da je u 38 jedinica lokalnih samouprava u toku postupak izmene i dopune akcionih planova.

Informacija je i da je vlada Srbije  donela uredbu o programu korišćenja sredstava za rešavanje stambenih potrreba migranata u ovoj godini i da je ministar Šarečević poslao uputstvo za uključivanje dece migranata u sistem školovanja. Pitam da li je vlada rešila pitanja izbeglica i interno raseljenih iz Republike srpske Krajine, BiH i Kosova, pa sada imaju sredstva i kapacitete za zbrinjavanje migranata”, upitao je lider Dveri, dok je Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe SDS pitao ministre kulture i privrede kakvi su efekti i rezultati privatizacije medija, te kako će biti rešen status Tanjuga.

Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo, ponovo je upitao zbog čega i dalje stručni saradnici koji pomažu u radu poslaničkim grupama ne mogu da uđu u parlament i još ne dobijaju propusnice, a predsednica parlamenta Maja Gojković mu je odgovorila da postoje zaposleni na neodređeno vreme koji primaju platu i koji redovno dolaze na posao, a za sve ostale će videti u generalnom sekretarijatu.

“Od trenutka kada je u salu ušlo troje ljudi koji nisu ni konsultanti, ni poslanici i koji su u sali svirali gitare pooštrena je kontrola da se ne bi obesmislio rad parlamenta”, rekla je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari