Rodoljub Šabić: Nedostatak vladinih mera je zanemarivanje činjenice da smo po posedovanju ilegalnog oružja u samom vrhu 1Foto: N1/screenshot

„Svaka mera u pravcu poboljšanja situacije naravno da je dobra. Ovaj paket mera Vlade Srbije, međutim, više liči na munjevitu potvrdu lojalnosti predsedniku i predstalja formalizaciju svega onoga što je on goorio na konferenciji za novinare. Ozbiljne mere zahtevaju puno više vremena, veću argumentaciju i analizu stanja“, kaže za Danas advokat Rodoljub Šabić.

Šabić smatra da su, bez obzira na sve, neke od predloženih mera prihvatljive, kao što je rigoroznija kontrola rada streljana, oštrije sankcije za nosioce medijskih usluga koji forsiraju programe u kome ima i nasilja, kao i veb sadržaja koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Što se tiče mera za posedovanje i izdavanje dozola za oružja, tu, kako kaže Šabić, postoji jedna kontradiktornost.

https://www.danas.rs/vesti/politika/brnabic-vlada-donela-citav-niz-mera-sve-te-mere-da-smo-imali-na-snazi-ovakvu-tragediju-ne-bi-sprecile/

“ Ne vidim svrhu moratorijuma na dve godine na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.). Ili ljudi imaju pravo na oružje i bezednost, ili ne. Ako imaju pravo, onda je besmislen iišiti ih oružja radi zaštite. A jasno je da smo do sada imali nekontrolisano izdavanje dozvola kumovima, prijateljiama. Svakako vredi podžati reviziju izdavanja dozvola, svaku ideju za mnogo rigoroznijim izdavanja dozvola, ali sam moratorijum nije jasan“, navodi sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, postavlja se i pitanje da li je moguće sprovođenje nekih mera, poput one o obaveznoj kontroli testova na drogu maloletnika. Ističe da to nije nova ideja, ali je njeno sprovođenje moguće samo uz saglasnost roditelja.

„Znam da su neke kolege podržale ideju o snižavanju praga za krivičnu odgovornost i pretpostavljam da je to stvar emocija i šoka zbog tragičnog događaja, ali Srbija je potpisnik Konvencije o pravima maloletnika i svi stavovi Komieta su na liniji zagovaranja čak podizanje granica“, ističe Šabić.

Prema njegovim rečima najveći nedostatak vladinih mera je ignorisanje dve kapitalno važne činjenice. A to je da je broj dozvola za nošenje legalnog oružja minimalan u odnosu na činjenicu da u Srbiji imate stotite hiljada, možda i milion ipo ili dva miliona onih koji ilegalno poseduju oružje.

„Mi smo na samm vrhu liste zemalja po broju ileganog oružja, po glavi stanovnika. Ovim merama ta činjenica je potpuno zanemarena. Podjedanko ozbiljna činjenica je mera formiranja radnih grupa za brzo intervenisanje u slučaju vršnjačkog nasilja. To zvuči lepo, ali ceo naš sistem koji treba da obezbedi zaštitu prava dece potpuno je zapušten. A o tome svedoči i nedavno otkriveni slučaj devojčice koju je neko sedam godina držao zatvorenu u kadi“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari