Kako Rojters izveštava o tenzijama zbog otvaranja mosta na Ibru? 1Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Predsednica Kosova Vjosa Osmani upozorila je da otvaranje mosta za saobraćaj u Mitrovici bez koordinacije sa NATO-om rizikuje sukob između policije i američkih trupa, objavio je Rojters, a prenose podgoričke Vijesti.

Vlada premijera Aljbina Kurtija privodi kraju pripreme za otvaranje mosta, koji je uglavnom bio zatvoren za saobraćaj od okončanja rata na Kosovu 1999. godine, iako je otvoren za pješake.

 

Na mostu se se dogodili neki od najgorih sukoba između etničkih Albanaca i Srba, koji čine većinu na severu Kosova. Njegovo otvaranje bilo bi simboličan potez jer već tri druga mosta povezuju grad preko reke, navodi Rojters.

“Da li je u interesu Kosova da dođe do sukoba između naše policije i američkih vojnika? Ne vjerujem da postoji ijedan Albanac koji se slaže s tim”, rekla je Osmani juče novinarima.

Njeni komentari su usledili nakon što su Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO upozorili Kurtija da bi plan mogao izazvati etničko nasilje, prisiljavajući NATO da interveniše kako bi održao mir.

“Nemamo razloga da imamo sukobe sa našim saveznicima. Oni su nas spasili … i ovdje su zajedno sa nama da zaštite naš suverenitet”, rekla je Osmani.

Predsednica Kosova je ocenila da su izjave evropskih zvaničnika o otvaranju mosta na Ibru “rasističke” i da ne treba prihvatiti da se o pitanju mosta razgovara u Briselu, prenela je Beta.

Lokalni mediji su objavili da bi do otvaranja moglo doći juče, ali se to do popodneva nije desilo i radnici su još farbali most, prenio je Rojters.

Misija NATO-a na Kosovu je ove sedmice saopštila da neće “oklevati da djeluje u odgovoru na bilo koji značajan razvoj bezbednosne situacije”.

Visoki zvaničnik NATO-a rekao je za Rojters da je jedna od opcija blokada mosta vojnicima i oklopnim vozilima ako vlada pokuša da ga otvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari