U okviru tehničkih pregovora Beograda i Prištine juče su u Briselu obnovljeni razgovori o energetici i telekomunikacijama. Posle više sati susret je završen bez konkretnog dogovora, mada novinske agencije spekulišu da ima pomaka u približavanju stavova dve strane.


Beograd su predstavljali šef tima za tehnički dijalog s Prištinom Dejan Pavićević, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i ministarka za energetiku Zorana Mihajlović. Na čelu prištinskog tima bila je zamenica premijera Edita Tahiri, dok je Evropsku komisiju predstavljao Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u kabinetu komesara za proširenje Štefana Filea.

Pavićević je uoči jučerašnjih pregovora podsetio da je dijalog o pitanjima telekomunikacija i energetike vođen i ranije, ali bez uspešnog ishoda. Prema jednoj od tačaka Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rok za okončanje pregovora o ove dve teme je 16. jun. U diplomskim krugovima se već više meseci spekuliše da bi jedan od rezultata pregovora u oblasti telekomunikacija trebalo da bude poseban pozivni telefonski broj za Kosovo.

Uoči novog sastanka sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem, 21. maja u Briselu, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da dogovor o planu za primenu Sporazuma s Prištinom podrazumeva da se definišu rokovi kada bi šta trebalo uraditi, ali da to ne znači da sve odredbe ovog dokumenta treba da budu primenjene do donošenja odluke Evropskog saveta o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, 27. i 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari