Koji je rok za vanrednu sednicu Narodne skupštine koju je tražila opozicija? 1Foto: Lena Stevanović

Opozicija je podnela zahtev za vanrednu sednicu Narodne skupštine, tražeći usvajanje zakona kojim bi se zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma i bora. Predsednica Skupštine Ana Brnabić najavila je da će sednica biti sazvana u zakonskom roku, a o tome koja je tačno procedura za održavanje ove sednice biće reči u nastavku teksta.

Narodni poslanici iz redova opozicije podneli su zahtev za održavanje vanredne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u vezi sa izmenama Zakona o rudarstvu i energetici. Izmene se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Ovaj zahtev podržalo je 84 poslanika, što predstavlja tačno jednu trećinu narodnih poslanika, čime su ispunjeni zakonski uslovi za obavezno sazivanje vanredne sednice, kako je propisano Poslovnikom.

Prema članu 249 Poslovnika, vanredna zasedanja Narodne skupštine sazivaju se na zahtev najmanje jedne trećine poslanika ili na zahtev Vlade Republike Srbije. U slučaju da je zahtev podržan od strane trećine poslanika, predsednik Skupštine je dužan da u roku od 48 sati sazove vanrednu sednicu.

Na vanrednom zasedanju, Narodna skupština raspravlja po unapred utvrđenom dnevnom redu koji dostavlja podnosilac zahteva, u ovom slučaju tema izmene Zakona o rudarstvu i energetici. Kako nalaže član 250 Poslovnika, redosled tačaka dnevnog reda ne može se menjati, i mora se raspravljati po predviđenom rasporedu.

Zahtev za sazivanje vanredne sednice mora sadržati tačno određenu temu i dnevni red koji će se razmatrati na toj sednici, a predsednik Narodne skupštine ne može ignorisati ili odbiti ovakav zahtev.

Na vanrednoj sednici Narodne skupštine, dnevni red se usvaja posebnim postupkom koji se razlikuje od redovne sednice. Predlog dnevnog reda za vanredne sednice mora biti jasno definisan u zahtevu za sazivanje sednice. Taj dnevni red uključuje tačno određene tačke koje su predmet rasprave.

Na početku vanredne sednice, poslanici mogu raspravljati o predloženom dnevnom redu. Međutim, s obzirom na to da je vanredna sednica sazvana radi rasprave o specifičnim temama, mogućnost izmene ili proširenja dnevnog reda je ograničena, te se rasprava najčešće svodi na potvrdu predloženih tačaka dnevnog reda.

Dnevni red se usvaja prostom većinom prisutnih poslanika, što znači da je potrebna većina glasova od prisutnih da bi dnevni red bio potvrđen.

Rok za održavanje vanredne sednice koju zatraži najmanje jedna trećina narodnih poslanika, je 15 dana od podnošenja zahteva. Ovaj rok je propisan Poslovnikom Narodne skupštine, a ukoliko predsednik Narodne skupštine ne sazove sednicu u tom roku, sednicu mogu sazvati sami podnosioci zahteva.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će predlog izmena i dopuna Zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima, koji je 10. septembra podnela opozicija, staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

Koji je rok za vanrednu sednicu Narodne skupštine koju je tražila opozicija? 2
foto FoNet/TV FoNet

Ona je na konferenciji za novinare 10. septembra rekla da jedva čeka tu sednicu, da vidi ko je za šta odgovoran u zemlji što se tiče projekta koji je aktivan poslednje 23 godine.

Kako za Danas potvrđuje narodni poslanik Demokratske Stranke Srđan Milivojević, očekuju da će u skladu sa zakonskim okvirima vanredna sednica biti održana u narednih 15 dana.

Podseća da je neophodno da dnevni red bude usvojen od strane većine, i ako se to desi, sednica će biti održana istog dana.

Milivojević kaže da, budući da nije u pitanju posebna sednica, nisu u zahtevu posebno označena poslanička pitanja.

– Poslanička pitanja se postavljaju utorkom i četvrtkom, osim ako nije posebna sednica – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari