Rolka predsednika Vučića - predizborni pokušaj ublažavanja stroge pojave 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Restilizacija političara u pojavnom smislu nije ništa novo na političkim scenama svih zemalja, pa tako nije ni kod nas. To se najčešće javlja ili kao proizvod rezultata istraživanja, koja ukazuju na potrebu promene izgleda, narativa, javnog nastupa ili na osnovu lične procene političara – objašnjava za Danas stručnjak za komunikacije Igor Avžner, koji analizira promenu imidža i ponašanja u javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Malo ko od onih koji prate domaća dnevno-politička dešavanja nije primetio da se predsednik Srbije, koji je i sam nekoliko puta isticao da ne prati modne trendove, niti se razume u brendove odeće, u poslednje vreme pojavljuje u rolci umesto košulje ispod sakoa.

Na Instagram profilu predsednika počele su da se objavljuju ne samo fotografije iz kasnih obilazaka gradilišta, što za njega nije ništa novo, već i iz noćnog provoda, sa sve tamburašima u pozadini. Naravno, u „biznis-kežual“ varijanti sa sakoom i rolkama različitih boja.

Naš sagovornik Avžner takođe je zapazio da je u poslednje vreme primetno pojavljivanje predsednika Srbije u malo “opuštenijem” rolka-izdanju, u odnosu na strogu košulju i kravatu.

On navodi da ne zna da li je istraživanje pokazalo da je na taj način prihvatljiviji nekoj od ciljnih grupa do kojih nije mogao da dođe do sada, ili zbog potrebe “ublažavanja” sopstvene pojave, koja je do sada bila prilično stroga.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– U svakom slučaju, pojavne transformacije Aleksandra Vučića u smislu komunikacije iz radikalskog perioda, koje su bile više nego energične, sa mnogo gestikulacija, zamenile su spojene ruke i smireniji glas. Ipak, bez obzira na formu saopštavanja, sadržaj poruka je na početku vladavinskog perioda ovog političara bio u relativnom skladu sa formom. Što je vreme više proticalo, sadržaj se postepeno vraćao na stari, bez obzira na promenu tona i načina saopštavanja – smatra Avžner.

Stručnjak za komunikacije dodaje da, „ako bi neki mogli i da primete da vuk dlaku menja, ali ćud nikada…“

– Razlika je i u tome što su vukovi ugrožena vrsta, a i mi u ovom slučaju ipak nemamo vuka, već Vučića, čiji politički instinkt uveliko upravlja njegovim ponošanjem i time ga i održava na vlasti. Da li je to dobro za Vučića? Naravno. Da li je to dobro za građane? Mislim da nije. Građani, nažalost, sve manje umeju da naprave razliku između forme i sadržaja, tako da upravo kozmetičkim izmenama forme nekima može da postane prihvatljivo i ono što u suštini i po sadržaju ne bi prihvatili nikad. Nažalost, to znaju i konsultanti, to zna i Vučić. Eto, ako i mi kao narod nešto naučimo iz ovoga… biće koristi za sve. Mislim na građane – pojašnjava Avžner.

Podsetimo, predsednik Vučić je u avgustu prošle godine, kako je pisao portal Nova.rs, reagovao na izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dejana Bulatovića, koji je zahtevao da odgovori kolika je cena sakoa i patika koje je nosio. Bulatović je tada tvrdio da sako koji nosi šef države košta 700.000 dinara.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– Ja sam im jako zahvalan što su pokrenuli tu važnu temu, zahvalan sam njihovim medijima. Lagali su da mi džemper košta 400 evra, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje“, rekao je tada Vučić, a objavio portal Nova.rs.

On je tom prilikom istakao da želi da bude među prvih deset ljudi kojima će ispitati imovinu.

„Širenje“ trenda

Od kako je Aleksandar Vučić počeo da nosi rolke na sako, uočeno je da su na isti način počeli da se odavaju i premijerka Ana Brnabić, kao i pojedini medijski tajkuni bliski vlasti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari