RSE: Očekuje se da će EU delimično i postepeno ukinuti mere protiv Kosova 1foto Aleksandar Roknić Danas

U Evropskoj uniji ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa ukidanjem kaznenih mera Kosovu ali, kao kompromis, očekuje se da se mere uvedene pre godinu dana zbog eskalacije situacije na severu, delimično i postepeno uklanjaju, saznaje Radio Slobodna Evropa, a prenosi Kosovo online.

Prema izvorima RSE, većina država EU bila je za potpuno ukidanje mera, što je preporučio visoki predstavnik bloka za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj u izveštaju koji je 18. juna podneo državama članicama u vezi sa koracima koje je Kosovo preduzelo da smanji tenzije na severu.

Međutim, neke zemlje EU su izrazile da „ispunjavanje zahteva od strane Kosova nije potpuno“ i trenutno se te zemlje ne slažu da sve mere treba da budu ukinute.

Diplomate EU, sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao, kazale su da se narednih dana može očekivati saopštenje u ime EU, preko kojeg će biti saopšteno o spremnosti za postepeno i delimično ukidanje mera prema Kosovu.

Još uvek nema detalja o tome koje mere bi mogle da budu uklonjene, a koje ne. Međutim, diplomate EU smatraju da će prvo biti uklonjene mere koje se odnose na korišćenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih instrumenata (IPA), koje su za Kosovo suspendovane.

O mogućnosti ukidanja mera zvaničnici EU su prvi put razgovarali u aprilu ove godine, pa su od Borelja zatražili izveštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari