RTK&KosovaPress: Srbija kod 30 zemalja bezuspešno lobirala za poništavanje priznanja Kosova 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Kosovo je uspelo da identifikuje oko 30 slučajeva kada je Srbija vodila kampanju za poništavanje priznavanja nezavisnosti u različitim zemljama, ali bezuspešno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Krešnik (Kreshnik) Ahmeti koji negira da ima istine u izjavama srpskih zvaničnika da se povlače priznanja nezavisnosti Kosova.

Ahmeti kaže da je reč o apsurdnim reakcijama koje dolaze nakon prirodnog delovanja države Kosovo da postane deo međunarodnih organizacija.

„Ništa nije tačno od onoga što je rečeno u vezi sa ukidanjem priznanja, vi kao mediji i javnost znate da nije objavljeno nijedno ime, bilo je pokušaja koje smo sprečili, u saradnji sa našim međunarodnim partnerima“, kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, prenosi portal KoSSev pozivajući se na RTK&KosovaPress

„Identifikovali smo blizu 30 slučajeva kada je Srbija sprovodila takvu kampanju u različitim zemljama. Posle moratorijuma to se već intenziviralo, ali za sada bezuspešno, a uveren sam da neće biti uspešno jer se razume geopolitički kontekst, posebno posle početka rata u Ukrajini, gde je Srbija otvoreno stala na stranu Ruske Federacije“, kaže zamenik ministra spoljnih poslova.

Kosovo trenutno ima 117 priznanja, a poslednje je formalizovano februara 2021.

Ahmeti kaže da je vlada više radila na produbljivanju odnosa sa zemljama koje su priznale, ali da prema njegovim rečima nije bilo dovoljno komunikacije u prošlosti.

Dodajući da prioritet imaju pet nepriznatih zemalja u okviru Evropske unije.

„Napredak je napravljen, nije svih pet zemalja EU u istoj fazi razvoja, to je jasno, ali se mora ići napred jer to doprinosi i stabilnosti u regionu“, dodaje on.

Broj dva kosovske diplomatije priznaje da je Kosovo radilo i sa drugim državama na stvaranju suštinskih odnosa, za koje kaže da će isti uskoro biti formalizovani, dok ne navodi detalje kada očekuju nova priznanja.

Govoreći o nedeljnim dešavanjima na severu zemlje gde su se pojavile bande iz Beograda, Ahmeti kaže da Srbija gubi podršku građana Srbije na Kosovu.

Što se tiče vizne liberalizacije, zamenik ministra Ahmeti kaže da uskoro očekuju opipljive rezultate, ali dodaje da ne može dati datum jer to ne zavisi od Kosova, koje je već ispunilo sve kriterijume.

Zamenik ministra spoljnih poslova kaže da će se Vlada odlučiti o pravom trenutku za podnošenje zahteva za status zemlje kandidata u Evropskoj uniji, ali ističe da će se to desiti u toku ove godine i da će, prema njegovim rečima, to biti urađeno u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

On kaže da nema razloga da se to odlaže jer je, prema njegovim rečima, Kosovo napravilo veliki napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pre toga, u maju ove godine, Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Sada se čeka da se odluči o dnevnom redu kako bi to pitanje bilo prosleđeno Parlamentarnoj skupštini.

Ahmeti kaže da očekuju pozitivne rezultate u smislu prolaska jedne faze, jer ističe da je proces u celini relativno dug i složen.

Prema njegovim rečima, postoji podrška zemalja članica, međutim, dodaje da se preko diplomatskih misija radi na ostvarivanju ovog napora.

Ahmeti: Nema potrebe da se 18. avgusta razgovara o tablicama i dokumentima

Sastanak na visokom nivou u Briselu između Kosova i Srbije najavljen je za 18. avgust. Ahmeti kaže da nema potrebe da se razgovara o registarskim tablicama i ličnim kartama, jer su to već postignuti dogovori i njihova primena će, ističe, započeti 1. septembra ove godine.

Zamenik ministra Ahmeti kaže da je zajedno sa međunarodnim partnerima procenjeno da je potrebno još vremena da se izbori sa kampanjom dezinformacija Srbije u vezi sa odlukom o ličnim kartama.

On kaže da je Beograd širio dezinformacije da će lične karte Srbima biti oduzimane na granici, za šta ističe da će im se odlukom Vlade dati samo dokument, što je praksa koju Srbija već deceniju primenjuje za građane Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari