Rusi neprihvatljivi za kosovsku stranu 1Foto: Fonet/AP

Pominjanje Rusije kao učesnice u dijalogu Beograda i Prištine samo je reakcija na želju prištinske strane da se aktivnije uključe Sjedinjene Države i da se njihova uloga institucionalizuje.

Priština se u izražavanju želje vodi nezadovoljstvom sopstvenog napretka ka članstvu u EU. Poučena je i primerom Beograda koji u svakoj spornoj situaciji u odnosima sa EU poteže za svojim ruskim kecom u rukavu. Međutim, zajedničko je Beogradu i Prištini da je uzrok sporog napredovanja ka članstvu u EU, ekstremno sporo sprovođenje reformi, koje pre svega traže njihovi građani pa onda i EU, kaže za Danas Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom boravka u Rusiji da je dobio potvrdu od predsednika te države Vladimira Putina da je Moskva spremna da se uključi u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Da je angažovanje Kremlja u procesu rešavanja kosovskog pitanja „malo verovatno“, nezvanično za naš list tvrde i predstavnici diplomatskih krugova.

Prema mišljenju Beširija, „Rusija i SAD nemaju šta novo da ponude u pregovaračkom procesu“.

– Mahanje zastavom SAD i ukazivanje da EU možda nije sposobna sama da posreduje u pregovorima može se samo negativno odraziti na Prištinu. Istovremeno, plašiti visoku predstavnicu Mogerini uključivanjem Rusije u pregovore znači samo jedno: blokiranje pregovora. Na kraju, potpuno je jasno da je za promenu formata potrebno da se sve strane slože, što nimalo neće biti lak zadatak, gotovo nemoguć, a bez napretka u dijalogu jasno je da nema napretka ni ka članstvu u EU, smatra Beširi.

Predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično navode da „kako stvari trenutno stoje, teško da će Priština prihvatiti da se Rusi uključe u briselske pregovore“, kao i da bi se to moglo desiti samo uz „velike ustupke“ Kremlja, poput „zelenog svetla“ za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Podsetimo, već nekoliko meseci se pominje da će se SAD „gotovo sigurno“ angažovati u briselskom dijalogu, kao i da će ulogu posrednice dobiti bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, ali da će „glavnu reč“ i dalje voditi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Ako se takav scenario obistini, Moskvu bi mogao da za pregovaračkim stolom u Briselu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov. Takođe, ne isključuje se mogućnost ni da će Berlin imati predstavnika u narednoj fazi rešavanja kosovskog pitanja.

Aleksandar Vučić je kazao da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD. „Imamo trenutno EU kao posrednika u dijalogu, i mi nemamo nikakav problem s tim. Međutim, ako hoćete da uključite još jednu zemlju, koja je već priznala nezavisnost Kosova, onda će Srbija sasvim sigurno tražiti prisustvo nekog ko nije priznao, a to bi bila Rusija, i ruska strana bi takav poziv prihvatila“, kazao je predsednik Srbije za Tanjug. On je naglasio da je za Srbiju i postojeći format dijaloga, uz posredovanje samo EU, „sasvim u redu“.

Vučić je juče završio trodnevnu posetu Rusiji, predavanjem na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), gde mu je pre početka predavanja dodeljena titula počasnog doktora ovog instituta.

„Ovu titulu ne dodeljujemo često. Uručena je samo nekolicini poznatih svetskih političara i državnika. To je tradicionalno priznanje, koje predstavlja veliku čast za dobitnika, ali i obavezu da održava dobre odnose sa ovim institutom“, istakao je rektor Instituta i akademik Anatolij Vasiljevič Torkunov. Vučić je održao i predavanje na temu „Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu“. MGIMO je državni institut za međunarodne odnose, osnovan 1944, kao osnovna ruska obrazovna ustanova za edukaciju diplomatskih kadrova.

Montgomeri o ustupcima

Kosovski Albanci će učiniti ustupke jedino ako je apsolutno jasno da SAD insistiraju na tome i ako ne popuštaju u tome. EU to ne može da postigne. Tako da je uloga SAD od vitalnog značaja, bilo da su uključene direktno ili iza pozornice, rekao je nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Viljem Montgomeri za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari