Ruska podrška Nikoliću ne bi bila presudna 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Optimizam predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ukoliko se bude ponovo kandidovao za tu funkciju, niko neće moći njegovu kandidaturu da ugrozi, samo delimično ima osnova, jer na njegovu pobedu utiče mnogo faktora, a najvažniji je podrška SNS, smatraju sagovornici Danasa.

Oni se slažu da bi Nikoliću eventualna podrška iz Rusije, ili susret pred izbore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, bila plus, ali ne bi presudno uticala na pobedu.

Nikolić je juče izjavio da ukoliko bude kandidat na predsedničkim izborima, sledeće godine nijedan protivnik neće biti dovoljno jak da ugrozi njegovu pobedu. „Ako se kandidujem, niko neće biti dovoljno moćan da ugrozi moj izbor“, rekao je Nikolić novinarima. U isto vreme, mediji pišu da je Nikolić odlučio da se kandiduje i da očekuje podršku premijera. Potvrdu te informacije juče nismo uspeli da dobijemo u Predsedništvu. Iako je ranije govorio da će njegova kandidatura zavisiti od podrške njegove bivše stranke, SNS, pa i da je još rano za odluku o kandidaturi, Nikolić je ovih dana iz Rusije poručio da ne vidi razlog zbog kojeg se ne bi kandidovao.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da će se predsedničkim izborima baviti za šest meseci i da će, kada SNS bude odlučio ko će biti kandidat, pokušati da se u 25 ili 30 dana suprotstavi drugim kandidatima koji misle da su već pobedili.

– Vidim da ima mnogo kandidata, mnogo stranaka, mnogo drugih kandidata. Kada budemo odlučili ko će da bude kandidat, pokušaćemo da se u tih 25-30 dana suprotstavimo nekim drugim ljudima za koje vidim da su već pobedili. Pokušaćemo, ali pošto su oni apsolutni favoriti, onda su nam šanse male. Svejedno, mi ćemo za to vreme obavljati ustavom propisani posao – rekao je Vučić.

Đorđe Vuković, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je jasno da je Nikolić jedan od ozbiljnih favorita na predsedničkim izborima.

– Ukoliko ga bude podržala najjača stranka, odnosno SNS, u toj situaciji ima izrazito favoritsku poziciju. Da li će pobediti ne može sad reći, jer to zavisi od mnogo faktora. Ako ne bude imao podršku SNS, a ta stranka ne bude imala svog kandidata, onda se njegove šanse smanjuju ali i dalje ostaju velike. Postoji i treći scenario, a to je da SNS podrži nekoga. U toj situaciji se njegove šanse smanjuju – ukazuje Vuković.

Na pitanje koliko bi Nikoliću značio eventualni susret pred izbore s Putinom i čak možda njegova podrška, Vuković odgovara da bi to bilo pozitivno za njega ali ne i ključno za pobedu.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja Faktor puls, za naš list navodi da je Nikolić već dobio jedne izbore i da na tome može da gradi samopouzdanje, ali dodaje da bi za takvu tvrdnju morao da ima uporište i u drugim faktorima.

– Mislim da on tom izjavom provocira eventualnu odluku svojih bivši kolega iz SNS. Ipak, za Nikolića situacija sada nije ista kao i 2012. Prošao je kroz niz medijskih napada, bilo osnovanih ili ne. Dobar deo njegovih glasača nije osetljiv na pitanja poput toga da li ima lažnu diplomu ili ima ili nema fakultet. Osim problema sa medijima on se i blago distancirao od Vučića. Nisam siguran u njegovu pobedu bez podrške SNS – navodi Pajić.

Kada je reč o eventualnoj podršci iz Rusije, on odgovara da sve zavisi od toga ko će sve učestvovati u predsedničkoj trci.

– Nije isto ako učestvuje Vučić ili ne učestvuje, ili ako učestvuje ili ne Vuk Jeremić. Pre svega tu mislim na Vučića. Podrška iz Rusije je nešto što prija ušima dobrog dela građana Srbije, ali je i precenjena. Nije izvodljivo da Putim svojom preporukom u toj meri utiče na to ko će biti predsednik. Ako se osloni samo na nju, onda može loše proći – zaključuje Pejić.

Godišnjica Srpske napredne stranke

Srpska napredna stranka obeležiće osam godina od osnivanja SNS sutra danas u Smederevu. Kako je saopšteno iz SNS proslava će se održati u Centru za kulturu od 18 časova. Gosti i govornici se ne navode u najavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari