Ruski ambasador pri UN: Priština se bavi odnosom Srbije i Rusije, što nije njen posao 1foto EPA-EFE/JASON SZENES

Ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebezja na početku svog govora pred Savetom bezbednosti, osvrnuo se na obraćanje predstavnice Kosova, ministarke spoljnih poslova Donike Gervala Švarc, rekavši da se Priština bavi odnosima Srbije i Rusije, što nije njen posao.

On je takođe naveo da pozicija Rusije u pogledu Kosova i Srbije ostaje nepromenjena, te da Rusija podržava postizanje dogovora koji je u skladu sa Rezolucijom 1244.

Nebezja je naveo i da je situacija na Kosovo alarmantna, te da Prištana uz pomoć zapada pokušava da preuzme kontrolu nad delovima koji su naseljeni Srbima.

On je rekao i da Aljbin Kurti ne želi da primeni Briselski dogovor u pogledu Zajednice srpskih opština i da želi da ZSO svede na nivo NVO bez izvršnih ovlašćenja.

S druge strane, predstavnik SAD u UN rekao je na sednici Saveta Bezbednosti da je izuzetno važno da se u nastavku pregovora između Srbije i Kosova formira Zajednica srpskih opština u skladu sa Ustavom Kosova.

On je kazao i da misija Unmnika doprinela miru i stabilnosti u regionu ali da je ona i ispunila svoja prvobitna zaduženja i da je vreme da se pronađe odgovarajuća uloga za UN na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari