Ružić: Dobro i za Srbe i Albance 1Branko Ružić Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (arhiva)

Ministar državne uprave i lokalne samoprave Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da Srbija svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje kroz 29 privremenih opštinskih organa, čijim očuvanjem održava ustavno-pravni poredak Srbije.

Ružić je na okruglom stolu gradova i opština u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji ocenio da bi se pomogao životni standard Srba na Kosovu i Metohiji kada bi za svaku od 10 srpskih opština u pokrajini bila obezbeđena pomoć iz 10 opština i gradova centralne Srbije, navodi se u saopštenju.

Važno je napomenuti da je Ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi, koji će omogućiti da se međuopštinska saradnja uspostavi u svim poslovima koje obavljaju lokalne samouprave, kako za izvorne, tako i za poverene, najavio je Ružić.

On je podsetio da je danas 1.760 dan od postizanja dogovora u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno toliko je prošlo koliko Priština nije ispunila tu obavezu.

Priština je učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i da neprestano kod Albanaca podgreva strah da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku, ocenio je Ružić.

Naš koncept je da ono što je dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji bude dobro za sve, a ne da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance, zaključio je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari