Srpska napredna stranka će nastaviti da održava kontakte s čelnim ljudima Evropske unije, a na jesen ćemo se još jednom sastati s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, koji bi tada trebalo da poseti Srbiju – kaže za Danas zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, nakon posete lidera naprednjaka Briselu i neformalnih razgovora s komesarom Fileom.


Prema njegovim rečima, razgovor se vodio o svim važnim državnim temama kao što su ekonomija, reforma pravosuđa, problem Kosova i Metohije i evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana.

– Za nas je najvažnije da postoji jasna volja da Srbija postane članica EU i da se to ne uslovljava priznanjem Kosova – ističe Vučić.

On naglašava da je evropski komesar za proširenje posebno bio zainteresovan za problem poštovanja pravne sigurnosti u slučaju potencijalne smene vlasti i dodaje da su se naprednjaci obavezali da neće rušiti ništa od onog što je postavljeno na zdravim temeljima i što dobro funkcioniše.

– Fileu smo poručili da smo došli u Brisel zbog interesa Srbije, a ne zbog stranačkih interesa. Nismo od njega tražili podršku za ono što planiramo da radimo na unutrašnjem planu, jer nam takva podrška nije potrebna, već smo tražili veće zalaganje EU za Srbiju. Što se Unije tiče, njima je najvažnije da u Srbiji ne dođe do zastoja u reformama – ističe Vučić.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je nakon razgovara sa Štefanom Fileom, održanog na zahtev naprednjaka, rekao da su „potpuno uverili Filea da promena vlasti u Srbiji neće biti problem za EU i da će sva saradnja sa EU moći da bude nastavljena istog časa“.

– Zatražili smo da EU i dalje podržava Srbiju i pomaže joj i danas dok smo u opoziciji i da taj stav ne promeni i kad budemo na vlasti – rekao je Nikolić, koji je izrazio i zabrinutost jer proces evropskih integracija ide sporije nego što bi trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari