Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za Danas da će mogućnost uspostavljanja zajedničkih diplomatskih predstavništava sa državama regiona biti jedna od tema razgovora tokom sutrašnje posete šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića Beogradu.

„U utorak dolazi Lukšić kod mene, pokušaćemo to da rešimo“, rekao je Dačić, odgovarajući na naše pitanje da li je i dalje aktuelna inicijativa o uspostavljanju zajedničkih diplomatskih ispostava sa susednim državama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, po ugledu na Nordijski model. Takav plan prvi je u januaru izložio Dačićev prethodnik na funkciji Ivan Mrkić.

U Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore za Danas navode da je Crna Gora potpisala Sporazum o kolokaciji sa Makedonijom i da su u toku pregovori o otvaranju između jednog i tri predstavništva u kojima bi dve zemlje delile prostor. Kako preciziraju, u pitanju su Kopenhagen, Buenos Ajres i Istanbul.

„Ministri Lukšić i Mrkić su više puta pominjali mogućnost kolokacije i obe strane su pokazale interes za ovu vrstu saradnje. Napominjemo da za sada Srbija pruža konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima u nekim zemljama gde Crna Gora nema diplomatsko-konzularna predstavništva“, ističu u Podgorici.

Crna Gora i Makedonija ranije su navele da zajednički prostor ne bi značio i zajedničku diplomatiju. Nikola Gruevski, premijer Makedonije, izjavio je da iza ideje o podeli prostora diplomatskih objekata nema nikakve političke pozadine i da se radi o finansijskoj uštedi. U MIP Slovenije ocenjeno je da bi uspostavljanje zajedničkih ambasada sa zemljama regiona bilo teško izvodljivo jer je Slovenija za razliku od susednih balkanskih država članica EU.

Nordijski model

Nordijski model diplomatije pokazao se kao veoma uspešan u svetu jer su na taj način smanjeni troškovi diplomatske mreže, ali i ojačana regionalna prisutnost u najdaljim delovima sveta. Ilustracije radi, u Tokiju su u jednoj zgradi smeštene diplomate iz više od 15 zemalja Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari