Šabić nakon Vučićevog obraćanja: Ne postoji referendum kao način razrešenja predsednika 1foto-BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIĆ

Nakon današnjeg obraćanja Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, najavio mogućnost referenduma o razrešenju predsednika republike, advokat Rodoljub Šabić se oglasio rekavši da to po Ustavu u Srbiji nije moguće.

– Čemu ovaj “izazov”? Po važećem Ustavu uopšte ne postoji referendum kao način razrešenja predsednika, to je predviđao stari Ustav koji je važio do 2006. Sada važeći (čl. 118) predviđa sasvim drugačiji model – 1/3 poslanika za pokretanje postupka a ako Ustavni sud potvrdi da je predsednik prekršio ustav on se razrešava odlukom 2/3 poslanika, napisao je Rodoljub Šabić na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Podsećamo, Aleksandar Vučić je najavio mogućnost raspisivanja referenduma o opozivu predsednika republike do kraja ove godine.

– Podnesite zahtev vas 80, 75, 70 obezbediću vam ja ostatak potpisa, raspisaćemo referendum opoziva predsednika. Ne radite vi to zbog litijuma, radite sve da mi vidite leđa, rekao je Vučić.

Dodao je da je samo potrebno da skupe ljude „s konca i konopca, kao i uvek do sad“, kao da ako do toga dođe neće čekati kraj mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari