nato priselFoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju težnje Kosova za članstvom u NATO, ali je zahtev za članstvo složen i zahteva dugoročan i razborit pristup, izjavio je neimenovani portparol američkog Stejt departmenta.

„Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za odgovornosti koje donosi članstvo u NATO nastavljajući aktivnu implementaciju desetogodišnjeg tranzicionog plana (Bezbednosnih snaga Kosova) i ne odstupajući od njega“, dodao je portparol za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da su Sjedinjene Države posvećene „da pomognu Kosovu da obezbedi mesto koje zaslužuje pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama“.

„Nastavljamo da podržavamo Kosovske bezbednosne snage sve dok ne postignu značajan i suštinski napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, sa ciljem izgradnje multietničkih odbrambenih snaga koje ne samo da su u stanju da zaštite kosovski teritorijalni integritet, već i da doprinesu globalnim bezbednosnim naporima van svojih granica“, rekao je on.

Odgovor američkog Stejt departmenta dolazi nakon što je predsednica Kosova Vjosa Osmani pismom 10. marta zatražila od predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da iskoristi „rukovodstvo i uticaj, da podrži i aktivno unapredi složen proces članstva Kosova u NATO“.

„Pošto delimo zajednički cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, članstvo Kosova u NATO-u postalo je neophodno“, navela je Osmani u pismu predsedniku Bajdenu.

Ona je rekla da su oči sveta sada uprte u rat u Ukrajini, ali da „ne smemo da zaboravimo krhku situaciju sa kojom se suočavamo na Balkanu“.

„Izloženi smo stalnim naporima Rusije da potkopa Kosovo i destabilizuje ceo zapadni Balkan“, rekla je Osmani.

Kosovske bezbednosne snage su u procesu transformacije u punopravnu vojsku od 2018. godine, a najavljeno je da će taj proces trajati do 2028. godine.

Očekuje se da će BSK, tokom transformacije, udvostručiti broj svojih snaga i postati profesionalna vojska od 5.000 vojnika.

Prethodni zadaci BSK-a su uključivali reagovanje na krizne situacije i civilnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari