SAD protiv promene statusa mosta u Mitrovci: Otvaranje povećava mogućnost za nasilje 1foto FoNet/Kossev

Vlada Kosova se, iako ne pominje konkretne rokove, zbog najava i priprema da otvori glavni most na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, poslednja dva dana našla na ivici spora sa Vašingtonom.

Pošto se premijer Kosova Aljbin Kurti ponaša kao da ne razume „ne“ država članice Kvinte, EU, Kfora, zvaničnog Beograda i kosovskih Srba, a prekjuče se nije našao na istoj „mostovskoj vibraciji“ ni sa američkim ambasadorom u Prištini i komandatnom Kfora, juče se oglasio i Stejt depament koji, kako prenosi Radio KiM, „ne podržava bilo kakve promene statusa mosta u Mitrovici“.

Posle jučeranje sednice Vlade u Prištini Eljbert Krasnići, ministar lokalne samouprave, izjavio je da će svaka akcija u vezi sa mostom na Ibru u Mitrovici biti koordinisana sa međunarodnim partnerima“.

Krasnići tvrdi da datum otvanja mosta još nije određen, mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za napunih nedelju dana imao dve različite najave, prva se 7. avgusta pokazala kao netačna, a druga – 14. i 15. avgust je još „na proveri“.

Pozivajući se na portal thepavlovictoday.com, američku nezavisnu imigrantsku novinsku organizaciju u okviru štampe Bele kuće i Stejt deparmenta, Radio KiM objavio je izjavu neimenovanog portparola Stejt department, da „otvaranje mosta za saobraćaj vozila trenutno povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike Kfora, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i bezbednosti na Kosovu“.

Vašington je, kako navodi isti izvor, pozvao Vladu Kosova da se „uzdrži od jednostranih akcija i da se umesto toga tim pitanjem pozabavi u okviru dijaloga uz podršku EU“.

Ova poruka iz Vašingtona u duhu je izjave DŽefrija Hovenijera, ambasadora SAD u Prištini, da „ovom trenutku postoji realan rizik otvaranja mosta u Mitrovici, koji bi pored uticaja na lokalnu zajednicu, mogao da utiče i na bezbednost vojnika NATO, uključujući i američke vojnike“.

Njoj je prethodila najava portparola EU da će glavni mitrovački most na Ibru biti tema sledeće runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine, čiji datum nije saopšten.

Kurti je reagovao direktno sa gradilišta na putu Tetovo – Prizren izjavom da je „most kosovsko pitanje i da nije tema dijaloga u Briselu, gde je sve već dogovoreno 2016. godine“.

Odmah se oglasio i jedan od lidera opozicije kosovskih Albanaca Ramuš Hadinaj, predsednik AZBK i bivši komadant OVK, upozorenjem da „ko ugrožava američke vojnike na Kosovu ne pripada, niti će pripadati Kosovu“.

Kurti je po povratku u Prištinu preksinoć razgovarao sa glavnim komandantom Kfora turskim general-majorom Ozkanom Ulutašom kome je, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, rekao da će otvaranje glavnog mosta na Ibru biti „ispravno, neophodno i korisno“.

„Kurti je obavestio komandanta Kfora o opštim radovima koji se izvode na glavnom mostu preko reke Ibar i rezultatima preliminarnog izveštaja o proceni stabilnosti mosta, koji je ekonomski operater podneo Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture“, navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Potom se oglasio i Kfor pozivajući „sve aktere da se uzdrže od jednostranih izjava i akcija koje bi mogle da stvore tenzije“.

„Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant Kfora ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje kao odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja i u skladu sa našim mandatom UN“, upozoreno je međunarodne vojne misije, uz isticanje da „svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način“.

Eljber Kranići juče je, potvrđujući da Priština neće ništa raditi na svoju ruku, naglasio i da Vlada Kosova veoma ozbiljno shvata dobrobit američkih vojnika.

– Oni su najvoljeniji vojnici Kfora među našim građanima. Nastavljamo sa koordinacijama i konsultacijama sa partnerima, uključujući Kfor, kako bi sve prošlo u najboljem redu i da ne dođe do ikakvog incidenta, a kamoli nečega ozbiljnijeg. Verujemo da su sloboda kretanja i vladavina prava iznad svega, i da će svaki potez koji preduzmemo biti koordinisan“, rekao je Krasnići na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

On je napomenuo da je otvaranje mosta na Ibru obaveza iz Briselskog sporazuma i zatražio od EU da „obasni zašto je promenila stav jer je ranije podržava otvaranje“.

Povodom najava zapadnih diplomata da bi Priština zbog mitrovačkom mosta mogla da se suoči sa novim sankcijama, zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi podsetio je da „otvaranje mosta nije unilateralna odluka Vlade Kosova niti nerešeno pitanje dijaloga, već primena sporazuma kojima je EU sama posredovala“.

Beslimi: Tehnički izveštaj tražila Kvinta
Prema Beslimijevim rečima, tehničku proveru stanja glavnog mosta na Ibru tražila je Kvinta. Iako je objavljen preliminarni izveštaj „za određivanje nosivosti postojeće konstrukcije mosta preko reke Ibar u Mitrovici sa probnim opterećenjima“ na osnovu kog je procenjeno da je konstrukcija „stabilna, izdržljiva i funkcionalna“, Priština je saopštila da će čekati zvanični dokument. Iz objavljenog teksta preliminarnog izveštaja ne vidi se da li je rađena i provera za mostovske konstrukcije obaveznih dinamičkih uticaja. Srpski građevinski stručnjaci nisu se oglašavali povodom prištinskog tehničkog izveštaja, niti je poznato ko je za Vladu Kosova radio tehničku proveru stanja mosta. Prema pisanju prištinskih medija, zvaničnici EU tvrde da je „glavni most na reci Ibar spreman od 2019. za saobraćaj motornih vozila i da ponovna testiranja koja je spovela Vlada Kosova nisu suprotna sporazumima“.

Rada Trajković: Vučić pristao da uhapsi Radojčića
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković izjavila je za TV N1 da je zvanični Beograd prihvatio uslov fransuskog predsednika Emanuela Makrona za dolazak u Srbiju i da se sprema hapšenje Milana Radoičića. „Pravosuđe, tužilaštvo i organi Srbije zvanično su zatražili od organa Kosova materijal u vezi sa Banjskoom jer će ozbiljno da pripremaju Radojčićevo hapšenje. Vučić je to prihvatio“, rekla je Rada Trajković. Ona smatra da je otvaranje glavnog mosat u Mitrovici nepotrebno jer „već funkcionišu četiri mosta na severu Ki“, a da je „jedini trenutni spas ambasador SAD, koji je žestoko reagovao na najavu otvaranja“

Blokada administrativnih prelaza
Više srpskih udruženja sa KiM najavilo je juče da će blokirati sve administrativne prelaze između centralne Srbije i južne srpske pokrajine, ukoliko do 19. avgusta ne budu pušteni na slobodu Srbi koje su „nezakonito“ uhapsile prištinske vlasti. Predsednica Upravnog odbora Udruženja žena za KiM Slavica Vujačić rekla je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da su uz podršku 19 zavičajnih udruženja početkom avgusta pokrenuli mirne proteste zbog hapšenja Srba s KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari