Ruski konvoj od 27 kamiona sa 300 tona humanitarne pomoći za Srbe sa severa KiM od utorka se nalazi na prelazu Jarinje. Euleks ne dopušta prolaz koloni bez njegove pratnje, što ruska strana odbija, kao i ponudu Misije EU da koristi prelaz Merdare. Spor Rusa i Euleksa na Jarinju juče je bio jedna od tema samita EU i Ruske Federacije. Zvanični Beograd još se nije oglasio. Opozicione DSS, SNS i SRS traže od Euleksa da propusti humanitarnu pomoć i ocenjuju da ovakvim ponašanjem Misija EU izlazi iz svog mandata.


– Evropska komisija sklopila je sa Vladom Rusije dogovor o načinu obezbeđivanja prolaska konvoja. EU je u kontaktu sa svim stranama, koje su uključene u problem, sa ciljem da se dogovor sprovede – izjavila je sinoć Maja Kocijančić, potparol visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku, ali nije navela detalje rešenja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da „Euleks očigledno, izlazeći van okvira svog neutralnog statusa i uprkos nedvosmislenim odredbama Rezolucije 1244 SB UN, koje se tiču slobodne isporuke humanitarne pomoći na Kosovo, stvara prepreke za konvoju izmišljajući različite razloge“.

Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Ruske Federacije, optužio je juče u Lešku Misiju EU na Kosovu da je „od humanitarne operacije veštački napravila politički problem“.

Ruski ambasador Konuzin smatra da „niko sa strane ne bi trebalo da se meša u dogovore Srba i Rusa, nego treba da obavlja posao koji im je međunarodna zajednica poverila, ali to radi veoma loše“.

– U reševanje problema uključeni su i ruska vlada i predsednik Rusije, a o svemu se razgovara na najvišem nivou i u Briselu – izjavio je za Danas Ivan Gorbunov, savetnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, koji se od prekjuče sa ambasadorom Konuzinom nalazi na Jarinju.

Povodom tvrdnje Euleksa i Brisela, koju je juče ponovio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, da je Ambasada Rusije tražila policijsku pratnju, Gorbunov objašnjava da je „taj zahtev poništen dan uoči dolaska konvoja, kada je Misija EU obavestila Ambasadu da ne može da obezbedi redovnu pratnju za kolonu u kojoj je i ambasador, zato što ne severu Kosova nema slobodu kretanja“. Gorbunov ocenjuje da je ponašanje Euleksa „ucena i zloupotreba pratnje“.

Ambasador Konuzin juče je preko video-veze razgovarao sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom, koji je naložio da konvoj ostane tu gde jeste i čeka na dalja uputstva, prenose agencije. Iako zvaničnici u Briselu tvrde da je pratnja ovako velikih konvoja ustaljena procedura u EU, ambasador Rusije u NATO Dmitrij Rogozin smatra da je na Jarinju reč o „humanitarnom zločinu“.

– Ogorčen sam na ponašanje Euleksa, koji koristi situaciju da se pozicionira na severu KiM. Misija EU mora da zasluži poverenje Srba korektnim radom i statusno neutralnim ponašanjem, a ne političkim delovanjem. Svako ko se iole razume u politiku zna da od Jarinja do Kosovske Mitrovice pratnja nikome nije potrebna – kaže za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, uz napomenu da je to njegov lični stav.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, optužuje Euleks da pokušava da „zaokruži albansku državnost i iskoristi ruski humanitarni konvoj da bi sebi obezbedio slobodu kretanja i prolaz na severu KiM“. Jakšić je izjavio za Danas da „Misija EU, tokom svog trogodišnjeg mandata nikada nije pratila humanitarne konvoje“.

– Za Srbe je značajno to što su dobili pravog zaštitnika. Bez obzira na podrugljive komentare na srpske zahteve za dvojno srpsko-rusko državljanstvo, iz ovog se vidi da Rusija ima ozbiljne planove sa zaštitom Srba na KiM – napominje Marko Jakšić.

Srbi nude mirovnu incijativu

Zvečan – Predstavnici loklanih vlasti na sevru KiM juče su u Zvečanu, na sastanku sa predstavnicma međunarodnih insitucija predložili mirovnu inicijativu za rešavenje krize na terenu političkim dogovorom. U dokumentu se, između ostalog, navodi da mirovni „tajm-aut“ podrazumeva da nema nasilnih akcija Kfora i drugih subjekata prema severu, slobodne administrativne prelaze uz slobodan protok ljudi i robe, ali bez funkcionisanja prištinskih institucija i barikada na putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari